Київ, 4 квітня 2011 р. Сьогодні представники Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України (ВРУ) з питань приватизації повідомили про результати виїзного засідання Спеціальної контрольної комісії ВРУ з питань приватизації у ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», яке відбулося 24 березня, і в ході якого народні депутати України перевірили відповідність акту перевірки Фондом Держмайна України умов договору купівлі-продажу пакету акцій ВАТ "Криворіжсталь". Програма візиту депутатів в ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» включала відвідання найбільших інвестиційних об'єктів підприємства у виробничій та соціальній сферах: це будівництво печі-ковша та машини безперервного лиття заготовок (МБЛЗ), модернізація повітророзподільних установок, нова будівля поліклініки та житлові будинки для працівників підприємства. Члени комісії встановили, що станом на 31 грудня 2010 року умови договору купівлі-продажу пакету акцій ВАТ «Криворіжсталь» (зі змінами, що внесені в 2009 році внаслідок дії форс-мажорних обставин) виконувалися вчасно та у встановлених обсягах.

Нині підприємство успішно долає наслідки світової фінансової кризи, працює ефективно та прибутково, збільшує розміри інвестицій в модернізацію основних виробничих фондів та об’єкти соціальної сфери, не має заборгованості перед бюджетом та з виплати заробітної плати. При тому, що сумарний чистий прибуток підприємства в 2006-2010 рр. становив 12,615 млрд. грн., розмір капітальних вкладень АрселорМіттал за цей період досяг 9,977 млрд. грн., а загальна сума інвестицій в соціальну сферу становила 1,268 млрд. грн. Середньомісячна заробітна плата одного працівника є однією з найвищих у галузі і без урахування виплат за системою добровільного звільнення склала в 2010 році 3 947,7 грн.

Окремі соціальні проекти ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», такі як будівництво житла для власних працівників (за період 2005-2010 рр. збудовано 4 будинки на 416 квартир) та здійснення добровільного медичного страхування працівників (граничний розмір страхових виплат збільшено до 30 тис. грн. на одну застраховану особу) на сьогодні є абсолютно унікальними, що не мають аналогів не лише в гірничо-металургійному комплексі, а й взагалі в економіці України.

Відео дня

Наразі в ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» на стадії впровадження знаходяться довгострокові та нові проекти в сфері модернізації виробництва та природоохоронних заходів, які будуть завершені найближчим часом. Капітальні вкладення після завершення основних проектів перевищать $400 млн. В 2010 році підприємство інвестувало в модернізацію $219 млн.

Екологічна сфера

Капітальні інвестиції в заходи щодо охорони навколишнього середовища та екології в 2010 р. склали 320 млн. грн.

Екологічні показники роботи підприємства в 2010 р. перевищують показники 2009 р., що зумовлено зростанням обсягів виробництва. Проте ці показники не перевищили встановлених нормативів на поточний рік, а також рівень докризового періоду. Викиди забруднюючих речовин в атмосферу збільшені на 21,5%, об'єм скидання стічних вод зріс на 24%, об'єм розміщення відходів в навколишньому середовищі - на 44%.

В 2010 році з метою зменшення негативного впливу виробничої діяльності на навколишнє середовище ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» здійснило декілька важливих екологічних проектів, головні з яких: модернізація та будівництво установок очистки газу в конвертерному цеху, реконструкція установки очищення газу міксерного відділення мартенівського цеху, реконструкція хвостового господарства та оборотного водопостачання хвостосховищ і т.д.

Соціальна діяльність

В 2010 році на соціальні витрати та матеріальні виплати підприємством було направлено 190 млн. грн. Програма заходів щодо поліпшення соціально-побутових умов працівників ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», для реалізації якої виділяються кошти у розмірі 0,5% від суми реалізованої продукції за рік, передбачає проекти в таких напрямках: капітальні та поточні ремонти, технічне переустаткування об'єктів соціально-побутового призначення, об'єктів для відпочинку, лікування та оздоровлення працівників підприємства. В 2010 році в рамках цих заходів було витрачено 99 млн. грн.

В 2010 році підприємством здано в експлуатацію 2 житлових будинки на 164 квартири, відкрито нову поліклініку; до кінця 2011 року заплановано збудувати та заселити ще два будинки на 285 квартир.

За спостереженнями комісії в 2010 р. ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» відчуло на собі пильну увагу державних контролюючих органів та істотне збільшення числа перевірок. Зокрема, 28 березня 2011 р. для проведення перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства на підприємство прибуло 37 екологічних інспекторів. Масштаби чисельності перевіряючи вражають – в ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» мобілізовано 49 відсотків чисельності всього центрального апарату Державної екологічної інспекції. Таке відношення держави до підприємства не сприяє розвитку державно-приватного партнерства.

Водночас, члени робочої групи комісії висловили занепокоєння з приводу зростання заборгованості бюджету перед ВАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" з невідшкодованого ПДВ та авансових платежів податку на прибуток. Станом на 31 грудня 2010 року сума невідшкодованого ПДВ становила 2,3 млрд. гривень, а переплата податку на прибуток - 1,2 млрд. гривень. Загальна сума заборгованості держави перед підприємством (3,5 млрд. гривень) сягає розміру фонду оплати праці усіх працівників ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» за півтора роки і втричі перевищує прибуток підприємства за останній рік. За підсумками обговорення прийнято рішення звернутися до органів виконавчої влади з пропозицією про усунення бюджетної заборгованості перед ВАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг". За результатами виїзного засідання, Голова Спеціальної комісії Євген Мармазов направив листи Президентові та Прем’єр-міністру України щодо ситуації з неповерненням коштів підприємству.

Згідно з Законом Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації створена з числа депутатів ВРУ з метою забезпечення: контролю над дотриманням законодавства України про приватизацію; контролю над діяльністю органів приватизації; аналізу наслідків приватизації та інформування Верховної Ради України про хід приватизації.

В роботі Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації в Кривому Розі брали участь: народні депутати Євген Мармазов, Олександр Касянюк, Руслан Зозуля, Юрій Каракай, Зоя Шишкіна, Алла Александровська, Михайло Соколов, а також представники Фонду Держмайна України Анатолій Мангул і Юрій Нікітін.