Київ. 4 квітня. УНІАН. Віце-прем'єр-міністр – міністр соціальної політики Сергій ТІГІПКО презентував законопроекти про зміни у сфері праці, в яких, зокрема, він запропонував зробити жорсткішою відповідальність за порушення в сфері праці і ввести поняття гарантованої зарплати.

Про це він заявив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

«Ми вводимо поняття гарантованої заробітної плати… Це 8 категорій, які починаються з мінімальної, затвердженої законодавством, і після цього – за підвищенням кваліфікації…» - сказав С.ТІГІПКО.

Відео дня

За словами міністра, дані категорії розповсюджуватимуться на приватний сектор, не охоплений галузевими угодами. Таким чином, буде введено коефіцієнти залежно від кваліфікації працівників.

«Кабінет Міністрів визначатиме, якими будуть дані коефіцієнти – мінімальна заробітна плата і після цього на фахівців відповідні коефіцієнти. Якщо галузеві угоди не будуть підписані, то ці коефіцієнти працюватимуть практично на весь недержавний сектор», - наголосив С.ТІГІПКО.

Відповідно до таких категорій, якщо працівник без кваліфікації одержує мінімальну заробітну плату (на сьогодні 960 грн.), то керівник підприємства повинен одержувати близько 5 тисяч гривень.

«Ми змінили методологію самого розуміння мінімальної заробітної плати, привели його до міжнародних стандартів. Туди не включаються доплати, надбавки компенсаційного характеру, важкі умови праці, нічний час. Всі решта надбавок, премії – включаються», - розповів С.ТІГІПКО.

Також вводиться відповідальність юридичних осіб за правопорушення у сфері зайнятості. Дана відповідальність, за словами С.ТІГІПКА, буде винятково адміністративною, не кримінальною.

«Ми пропонуємо ввести поняття правопорушення: ухилення від укладення трудового договору в разі фактичного допуску до роботи, виплата винагороди за роботу без нарахування і сплати страхових внесків і податків. Пропонується ввести за дану норму штраф у 2 тисячі неоподатковуваних мінімумів за кожного неоформленого працівника. На сьогодні це буде 34 тисячі гривень», - сказав міністр.

За словами С.ТІГІПКА, порушення термінів виплати заробітної плати, виплата не в повному обсягу штрафуватиметься в розмірі 150 неоподатковуваних мінімумів за кожного виявленого працівника – 2250 грн., нарахування і виплата зарплати у розмірі нижче встановленого законодавством – 700 мінімумів – 11,9 тис. грн за кожного працівника, інші правопорушення законодавства про працю – 150 мінімумів – 2250 грн. за кожного працівника.

Також віце-прем'єр пропонує посилити відповідальність керівників підприємств за порушення у сфері зайнятості. Уряд має намір збільшити штраф за дане порушення з 50 до 500 неоподатковуваних мінімумів – до 8,5 тис. грн.

Окрім іншого, законопроект передбачає посилення контролюючих органів у сфері трудового законодавства – Інспекції з праці і Держподатслужби.

Водночас, С.ТІГІПКО не розраховує на те, що дана інспекція зможе поліпшити ситуацію у сфері контролю над дотриманням трудового законодавства: «Я не розраховую на те, що серйозно може щось змінити Інспекція з праці, тому що 700 працівників – це один на район, серйозно перевірити (підприємства – УНІАН) неможливо».

За підсумками ухвалення презентованих законопроектів уряд оцінює додаткові надходження до соціальних фондів на рівні 50 млрд. грн., більша частина яких буде направлена до Пенсійного фонду.

Законопроекти буде доопрацьовано впродовж найближчого місяця і зареєстровано в парламенті.