Київ. 4 квітня. УНІАН. Керуюча компанія Союзу власників житла України рекомендує мешканцям новобудов створювати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у разі проблем з житлово-експлуатаційними організаціями.

Про це заявив начальник юридичного відділу Керуючої компанії Союзу власників житла України Олександр САХНО на прес-конференції в УНІАН, коментуючи наявну ситуацію з обслуговування житлового комплексу «Брест-Литовський» в селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області з приватною житлово-експлуатаційною організацією ТОВ «Екожитлосервіс».

«Я вважаю, необхідно створити об'єднання співвласників для того, аби мати певну юридичну особу, яка могла б об'єднати мешканців між собою і представляти їх інтереси, навіть не приймаючи будинок на баланс, у будь-яких органах, аби мешканці не були залишені на свавілля», - вважає він.

Відео дня

При цьому О.САХНО відзначив, що складність створення ОСББ полягає в тому, що ініціативна група не може одержати відомості про перелік усіх власників квартир, які мають права голосу при створенні об'єднання. Він додав, що дані відомості неможливо одержати ні від сільради, ні від міськради, ні від забудовника.

Як повідомив мешканець ЖК «Брест-Литовський» Іван ГАВРИЛЮК, більш як рік минув з моменту введення житлокомплексу в експлуатацію, в процесі експлуатації у мешканців виникли проблеми з ЖЕО.

І.ГАВРИЛЮК відзначив, що договір про управління будинками і надання комунальних послуг, який мешканців підписали з ЖЕО, не відповідає типовому договору, затвердженому Кабміном.

«На споживача покладено додаткові зобов'язання, не передбачені типовим договором, а виконавцю надано додаткових прав, які також не передбачені типовим договором. Таким чином, ці всі доповнення, які внесла наша ЖЕО в договір, не конкретизують пунктів договору, а міняють суть самого договору», - пояснив він.

При цьому мешканців не можуть одержати інформацію про структуру тарифів на житлово-комунальні послуги.

Крім того, за словами мешканця ЖК «Брест-Литовський» Андрія ГІЛЯ, у мешканців житлового комплексу відсутня можливість перевірити показники лічильника електроенергії.

Він додав, що мешканцям, які пишуть скарги на ЖЕО, не раз відключали світло за відсутності заборгованості за комунальні послуги.

І.ГАВРИЛЮК додав, що ЖЕО намагалася організувати платний в'їзд на територію житлокомплексу.

О.САХНО також відзначив, що будинок не підключений до центрального холодного водопостачання. «Там є свердловина, яка належить забудовникові, є забір ґрунтової води. Коли виникло питання про можливість створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, ЖЕО сказала, що можна передати будинок на баланс, але де ви візьмете холодну воду. Мешканці виявилися заручниками цієї ситуації. Якщо вони навіть хочуть створити ОСББ, то перша проблема у них буде – відсутність води», - додав він.

І.ГАВРИЛЮК повідомив, що мешканці житлокомплексу зверталися в Антимонопольний комітет, Держспоживстандарт, Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, прокуратуру, але звернення не допомогли врегулювати проблеми з експлуатуючою організацією.

Водночас президент ВОО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» Олексій ГОНЧАРУК відзначив, що в близько 70% випадків мешканці новобудов зустрічаються з проблемами з експлуатації будинків після їх введення в експлуатацію.

Директор Керуючої компанії Союзу власників житла України Ольга ПАЛЬЧИКОВА-КОЗУБ уточнила, що в новобудовах спостерігаються випадки створення «кишенькових» ОСББ, де об'єднання створюються трьома власниками житла, а решта мешканців не може стати членом ОСББ через величезні вступні внески (наприклад, 150 тисяч грн.). Також забудовники створюють у збудованих ними будинках «кишенькові» керуючі компанії, при цьому мешканці цих будинків не мають змоги контролювати правильність нарахування тарифів.

На думку експертів, такі ситуації відбуваються через недосконалість законодавства, яка дає можливість забудовникам створювати приватні експлуатуючі організації як ще один спосіб отримання прибутку.