Київ. 31 березня. УНІАН. Нинішня система влади в Україні вибудована Леонідом КУЧМОЮ. Про це сказав директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА на прес-конференції в агентстві УНІАН, коментуючи результати опитування 23 українських експертів.

Він зазначив, що експертами були політологи, політтехнологи, соціологи і політичні оглядачі.

В.БАЛА зазначив, що більшість експертів, відповідаючи на запитання “Хто є засновником нинішньої системи влади в Україні”, сказали, що саме Л.КУЧМА став політиком, який під час свого президентства створив систему влади, “на даний момент все ще еталонну - навіть для ЯНУКОВИЧА з його нинішніми повноваженнями”. За словами В.БАЛИ, лише 3 із 23 експертів сказали, що йдеться про спадок від компартійної системи та про олігархічну природу цих процесів.

Відео дня

В.БАЛА сказав, що експерти, відповідаючи на запитання, хто ж належить до політиків “старої хвилі” зазначили, що це ті, хто “вважав основною характеристикою членство в КПРС і в комсомолі”. За його словами, інша частина експертів сказала, що йдеться про тих, хто пов’язав своє кар’єрне зростання з системою Л.КУЧМИ. В.БАЛА додав, що ще одна група експертів вважає, що політиками “старої хвилі” є ті, в кого відсутні ідеологічні пріоритети. За його словами, якщо підсумувати, то йдеться про політиків, які змінили “не один партійний дах” і які вирізняються безпринципністю. Директор Агентства моделювання ситуацій також сказав, що експерти до політиків “старої хвилі” віднесли Л.КУЧМУ, Олександра МОРОЗА, Миколу АЗАРОВА, Петра СИМОНЕНКА, Володимира ЛИТВИНА, Віктора ЯНУКОВИЧА.

В.БАЛА зазначив, що експерти хоч і прямо не висловились про те, що в Україні відсутні політики “нової хвилі”, але в той же час жоден з експертів не був упевнений, що відбувається процес становлення таких політиків. За його словами, частина експертів зазначили, що такі політики почали з’являтися, але їх дуже мало. Інші експерти вважають, що таких політиків поки що немає, але серозний суспільний запит на них є. Він повідомив, що до таких політиків деякі експерти віднесли Наталію КОРОЛЕВСЬКУ, Миколу КАТЕРИНЧУКА, Андрія САДОВОГО, Володимира ГРОЙСМАН, Анатолія ГРИЦЕНКО.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ зазначив, що в експертному опитуванні було запитання: «Чи вважаєте ви, що «справа КУЧМИ» - це реальна спроба поламати нинішню політичну систему і боротьба з політичним і економічним спадком КУЧМИ?”. За його словами, погляди експертів тут дуже різняться. Він зауважив, що це, мабуть, пов’язано з неочікуваністю даного факту. Він додав, що мало хто з експертів очікує, що дана справа матиме чіткі судові перспективи. За його словами, будь-яке рішення в справі Л.КУЧМИ “покаже всьому суспільству неефективність і навіть ущербність покоління, яке виросло під час правління КУЧМИ”.

О.ГОЛОБУЦЬКИЙ підкреслив, що від того, що не відбувається зміни поколінь, в Україні “одні і ті ж ідеї” і еліта України як “була розділена на, грубо кажучи, українофілів і русофілів”, так і залишається, хоч насправді такого поділу немає. Він вважає. що проблема України значною мірою полягає в тому, що нею правлять люди “старої хвилі”, які не вміють мислити по-новому.