\Київ. 29 березня. УНІАН. Консорціум громадських організацій найближчим часом передасть до робочої групи з розробки виборчого законодавства при Президентові України свої пропозиції щодо удосконалення законодавства.

 

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив Голова правління Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО.

Відео дня

 

За його словами, зміни до виборчого законодавства мають вноситися досить прозоро та відкрито, з публічним експертним обговоренням. О.ЧЕРНЕНКО наголосив, що в новому законі мають бути враховані провідні міжнародні стандарти та усунуті норми, які відіграли негативну роль під час попередніх кампаній.

 

В свою чергу представник Лабораторії законодавчих ініціатив Денис КОВРИЖЕНКО зауважив, що, згідно з соцопитуваннями, населення України не підтримує вибори з закритими списками та критично ставиться до ідеї впровадження змішаної системи. Він зауважив, що практика застосування змішаної системи, показала, що суттєво змінюється результат політичних партій через результат мажоритарників. «З урахуванням європейської практики, в Україні було б доцільно запровадити один з варіантів так званої пропорційної системи з відкритими списками», - сказав Д.КОВРИЖЕНКО. Крім того, додав він, серед пропозицій також є ідея заборони іменних блоків, або підняття виборчого бар'єру для блоків, запровадження самовисування осіб.

 

Зі свого боку представник громадянської мережі «Опора» Ольга АЙВАЗОВСЬКА зауважила, що при формуванні окружних виборчих комісій партії, які представлені в парламенті, повинні мати право на подання кандидатур лише 50% членів виборчих комісій, решта 50% - заповнюються позапарламентськими партіями, які беруть участь у виборчій кампанії, шляхом відкритого жеребкування. «Також потрібно передбачити представництво в дільничних виборчих комісіях кандидатів, що балотуються шляхом самовисування. Розподіл керівних посад в комісіях повинен відбуватися методом жеребкування з забезпеченням пропорційного представництва усіх суб'єктів виборчого процесу» - додала вона. О.АЙВАЗОВСЬКА також додала, що серед пропозицій міститься також надання спостерігачам від українських громадських організацій статусу офіційних спостерігачів.

 

В свою чергу представник Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана КОНОНЧУК зауважила, що в новому законі також має бути забезпечений вільний доступ виборців до всієї інформації, що пов'язана з виборчим процесом та інформацією про кандидатів. Зокрема, наголосила вона, на сайті ЦВК повинні бути розміщені біографічні дані всіх кандидатів та їх декларації про прибутки.