Київ. 29 березня. УНІАН. В Україні з жовтня 2009 по грудень 2010 року зафіксовано більш як 3600 протестних дій.

Про це свідчать презентовані в УНІАН результати проведеного Центром дослідження суспільства за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” соціологічного моніторингу суспільних протестів в Україні.

Згідно з результатами моніторингу, пік протестів припадає на жовтень і листопад 2010 року, що пов’язано з протестами дрібних підприємців проти прийняття Податкового кодексу та протестами навколо закону про місцеві вибори та невизнання їх результатів. Однак на період з березня по червень 2010 року припадало не набагато менше протестних дій.

Відео дня

Соціологи також зафіксували, що зростає чисельність учасників протестів. Якщо за 12 місяців з жовтня 2009 року по вересень 2010 року лише в 37% протестних дій, для яких була повідомлена чисельність, брали участь більше 100 учасників, то за останні три місяці 2010 року таких протестів відбулося 53%. 21% протестів з жовтня по грудень 2010 року, для яких була повідомлена чисельність, мали більше тисячі учасників.

В останні три місяці 2010 року зростає частка протестів у центральному та східному регіонах за рахунок західного і південного. Загалом за весь період найбільш протестними, за даними дослідників, був центральний регіон (32% протестів), а найменш протестним – східний (20%).

Соціологи зазначили, що найчастіше протестні дії піднімають соціально-економічні проблеми (56% усіх протестних дій), причому протягом усього періоду, а не лише під час “податкового Майдану”. Найчастіші проблеми: затримки зарплат і робітничі права, протести проти точкових забудов, право на житло (особливо боротьба проти виселень з гуртожитків), екологія, комунальні послуги і громадський транспорт.

При цьому участь політичних партій в протестах залишається низькою. Протягом 15 місяців лише 26% протестів відбулися за участі політичних партій. Їх участь дещо зросла в останні три місяці, але насамперед через протести щодо місцевих виборів та переслідувань лідерів опозиції. Лише 10% соціально-економічних протестів відбулися за участі політичних партій у порівнянні з 47% ідеологічних протестів (навколо історичних, мовних, геополітичних тощо питань) та 60% протестів безпосередньо пов’язаних з боротьбою за політичну владу. Натомість у 60% соціально-економічних протестах не було повідомлено про участь жодної партії, громадської організації або політичної групи. Вони проводились лише неформальними ініціативами людей, які безпосередньо зіткнулися з тією чи іншою проблемою.

Центр дослідження суспільства проводить моніторинг з вересня 2009 року. Метою проекту є систематичний збір інформації про всі фактичні протестні дії, а також реакцію на них з боку влади, що відбуваються на території України, на основі моніторингу понад 100 національних, регіональних і активістських веб-ресурсів.