Київ. 20 квітня. УНІАН. У Києві відбулась презентація результатів незалежного оцінювання національної системи доброчесності України.

Сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент творчого об’єднання «ТОРО», яке є контактною групою в Україні організації Transparency International, Олексій ХМАРА нагадав, що 7 квітня Верховна Рада ухвалила довгоочікуваний антикорупційний закон.

За його словами, українці покладають надії на його успішне впровадження, проте реальне втілення закону у життя неможливе без системних антикорупційних реформ.

Відео дня

О.ХМАРА зауважив, що на сьогодні фактично жодна із ключових державних інституцій і секторів України не здатні протидіяти корупції, що і продемонстрували результати незалежного оцінювання національної системи доброчесності України, виконаного за визнаною у світі методологією Transparency International.

Презентуючи результати дослідження, директор правових програм Лабораторії законодавчих ініціатив Денис КОВРИЖЕНКО розповів, що дослідження передбачало комплексну оцінку спроможності 13 ключових інституцій та секторів успішно протидіяти корупції.

 

До цього переліку увійшли політичні партії, Центральна виборча комісія, правоохоронні органи, Верховна Рада, засоби масової інформації, Кабінет міністрів, Рахункова палата, органи судової влади, бізнес-сектор, публічний сектор, Омбудсман, спеціалізовані антикорупційні органи, організації громадянського суспільства. По кожній інституції оцінювались їхня спроможність ефективно здійснювати діяльність, пов’язану з протидією корупції, прозорість і підзвітність, а також роль у запобіганні корупції та забезпеченні належного врядування.

Д.КОВРИЖЕНКО зазначив, що за результатами дослідження жодна із досліджених інституцій або секторів не набрала більше 64 балів із необхідних 100, тоді як середній показник по інституціях (секторах) становить 44 бали. 5 із 13 інституцій та секторів мають бал нижчий за 40, що означає їхню неспроможність чинити будь-який вплив на загальний рівень корупції. Він додав, що найбільший бал отримала Рахункова палата (65,97), а найменший – політичні партії (34,72).

Дослідження “Національна система доброчесності в Україні” здійснювалось творчим об’єднанням “ТОРО” і Лабораторією законодавчих ініціатив у методичному супроводі секретаріату Transparency International. Дослідження було проведене з травня по грудень 2010 року за методологією, розробленою Transparency International та апробованою більше ніж у 70 країнах світу.