Київ. 23 березня. УНІАН. Керівник Всеукраїнської громадської організації «Союзу жінок України «За майбутнє дітей» Валентина СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО планує балотуватися на посаду голови Федерації профспілок України (ФПУ).

Про це вона повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

 

Відео дня

За її інформацією, вибори голови ФПУ мають відбутися сьогодні в ході чергового з’їзду Федерації профспілок України. Разом із тим В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО заявила, що чиняться перешкоди для її участі в цьому з’їзді, зокрема, статутна комісія досі не надала їй запрошення на зібрання. За інформацією В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО, формальною причиною для відмови стало те, що вона не вказала в анкеті своє громадянство і не має 5-річного стажу роботи в профспілкових органах ФПУ. Водночас В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО наголосила, що після отриманих зауважень надала комісії нотаріально завірену копію довідки про те, що є громадянином України.

У свою чергу, голова організації, що делегувала В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО - Української федерації профспілкових організацій - Профспілки працівників спільних підприємств Анатолій МИХАЙЛЕНКО заявив, що вимога про 5-річний стаж суперечить нормам українського законодавства, згідно з яким кожний член профспілки має право обирати та бути обраним до виборних органів профспілки.

Він також зазначив, що у разі недопуску В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО на з’їзд, планує сам порушити питання про її участь у з’їзді, а також запропонувати її кандидатуру на посаду голови Федерації профспілок України.

В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО також не виключила звернення до суду, якщо її не допустять до участі у з’їзді ФПУ.

 

Керівник організації «Союзу жінок України «За майбутнє дітей» також зазначила, що на сьогодні лише її кандидатура є альтернативою нині діючому голові ФПУ Василю ХАРІ, оскільки, за її інформацією, більше ніхто не планує висувати свою кандидатуру на цю посаду.

На переконання В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО, робота В.ХАРИ на посаді голови ФПУ є незадовільною, оскільки йому не вдалося налагодити ефективного діалогу між колективами підприємств, роботодавцями та владою. За її словами, сьогодні все відчутнішим є розрив між рядовими членами профспілок та керівництвом ФПУ.

В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО також зазначила, що ФПУ не організувало облік об’єктів власності, що знаходиться на балансі профспілок.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні у Києві відкривається VI З’їзд Федерації профспілок України. На з’їзд мають приїхати близько 700 представників профспілок і територіальних профоб’єднань. Серед питань, які планується розглянути на з’їзді, – переобрання голови Федерації профспілок, обговорення трудових прав громадянам та умов для захисту інтересів працюючих.