Київ. 22 березня. УНІАН. Зелені Партії країн Співдружності Незалежних Держав підписали Екологічну Конституцію Євразії

Сьогодні на прес-конференції УНІАН відбулися презентація і урочисте підписання Екологічної Конституції Євразії, розробленої Інститутом екологічної експертизи «Зелений стандарт» на замовлення Євразійського Об'єднання Зелених Партій.

 

Відео дня

Екологічну Конституцію підписали лідер української партії "Зелені", голова Євразійського Об'єднання Зелених Партій Олександр ПРОГНІМАК, голова Білоруської партії «Зелені» Олег НОВІКОВ, голова Партії зелених «Руханіят» (Казахстан) Мамбеталін СЕРІКЖАН, голова Російського екологічного руху «Зелені» Анатолій ПАНФІЛОВ, відома балерина, громадський активіст «зеленого» руху в Росії і Україні Анастасія ВОЛОЧКОВА.

Презентуючи документ, О.ПРОГНІМАК відзначив, що події останніх років засвідчили, що «природа надсилає людству останні грізні попередження перед глобальною екологічною катастрофою на планеті». За його словами, це і трагічні події на японській АЕС «Фукусіма-1», і найбільший за всю історію витік нафти у Мексиканській затоці, і стрімкі глобальні кліматичні зміни у вигляді аномальної спеки в Європі, Україні, Росії. «Тому людство просто не має більше морального права продовжувати згубну тенденцію знищення Землі», - відзначив він.

За словами О.ПРОГНІМАКА, у світі є багато міжнародних і внутрішньодержавних документів, спрямованих на поліпшення екології конкретних країн і планети в цілому, проте більшість з них має лише декларативний характер.

На думку О.ПРОГНІМАКА, настав час усвідомити, що без швидкого втілення в життя глобальної «зеленої» філософії цивілізація приречена на загибель.

Він нагадав, що очолюване ним Євразійське Об'єднання Зелених Партій обіцяло представити на суд громадськості конкретні програми з порятунку планети.

«І ми тримаємо своє слово. Сьогодні ми презентуємо фундаментальну працю нашої організації – Екологічну Конституцію Євразії», - заявив О.ПРОГНІМАК.

«Для мене Екологічна Конституція Євразії – це глобальний «зелений» світоглядний проект атаки на екологічний Армагеддон», - додав він

За словами О.ПРОГНІМАКА, Екологічна Конституція Євразії - це структурована система норм і положень, виконання яких гарантує екологічну безпеку на планеті і неможливість виникнення техногенних катастроф.

Важливою відмінністю Екологічної Конституції від інших міжнародних документів є конкретні механізми дотримання екологічної безпеки планети, обов'язкові для всіх держав.

Також О.ПРОГНІМАК повідомив, що протягом 2011 року Євразійське Об'єднання Зелених Партій має намір розробити конкретні національні програми для України, Росії, Білорусі, Казахстану та інших країн з метою реалізації основних положень Екологічної Конституції Євразії.

Крім того, лідер української партії "Зелені" повідомив про плани ЕОЗП представити Екологічну Конституцію Євразії в ООН як основу для майбутньої Екологічної Конституції Планети, а також в Євросоюзі – як основу для Екологічної Конституції ЄС, в СНД - для базису Екологічної Конституції Співдружності, а також керівництву азіатських країн.

«Ми упевнені, що пройде зовсім небагато часу, і Екологічна Конституція Євразії вийде на порядок денний в усьому світі. Головне – зробити перший крок у її глобальному просуванні, чим і опікуватиметься активно Євразійське Об'єднання Зелених Партій», - заявив О.ПРОГНІМАК.