Київ. 17 березня. УНІАН. Законопроект №4423 «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» (ОСББ), прийнятий в першому читанні, планується доопрацювати до другого читання в парламенті до літа цього року.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник голови ВГО «Спілка власників житла України» Михайло БЕРЕЗОВЧУК.

За його словами, документ передбачає можливість створення ОСББ трьома власниками квартир на повторних засновницьких зборах і автоматичне членство в ньому всіх власників приміщень.

Відео дня

М.БЕРЕЗОВЧУК відзначив, що після створення і реєстрації ОСББ законопроектом передбачається безплатна передача об'єднанню прибудинкової території, а до отримання держакту власності на землю будь-які юридичні дії із землею не допускаються.

При цьому пропонується, що оплату роботи землевпорядників із оформлення землі у власність ОСББ візьмуть на себе органи місцевої влади.

Законопроект вводить визначення допоміжних приміщень, що унеможливить їх незаконне привласнення іншими особами, а також окрему статтю про підтримку ОСББ, включаючи фінансування, проведення першого капітального ремонту.

Документом планується встановити, що ОСББ не є платниками ПДВ, а дохід від здачі приміщень в оренду пропонується звільнити від податку на прибуток.

При цьому пропонується зобов'язати забудовників створювати ОСББ у нових будинках, якщо жителі будинків не виявили такого бажання.

Також документом планується надати ОСББ право самостійно визначати виконавця комунальних послуг.

М.БЕРЕЗОВЧУК уточнив, що сьогодні ОСББ нав'язуються не властиві йому функції, зокрема обов'язки виконавців житлово-комунальних послуг.

Один із авторів цього законопроекту, народний депутат Юрій ОДАРЧЕНКО зазначив, що документ перебуває у Верховній Раді вже близько двох років, проте він має намір докласти всіх зусиль, аби законопроект було винесено на друге читання.