Київ. 16 березня. УНІАН. Рішення Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) про позбавлення рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» статусу уповноваженого є необгрунтованим.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН генеральний директор рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» Станіслав ДУБКО.

За його словами, основною претензією ДКЦПФР до «Кредит-Рейтингу» став зв'язок акціонера цього агентства з одним із учасників ринку. За інформацією С.ДУБКА, акціонером «Кредит-Рейтингу» сьогодні є ТОВ «Група УМВБ», яка у свою чергу володіє 49% акцій ПАТ «УМВБ». Водночас, за словами гендиректора «Кредит-Рейтингу», в нормативних документах комісії на момент здійснення перевірки не було чітко прописано, хто є зв'язаною особою і, зокрема, чи можна вважати зв'язаною особою акціонера, що володіє 49% акцій біржі.

Відео дня

До того ж, за словами С.ДУБКА, деякі факти можуть свідчити про замовлений характер проведеної комісією перевірки, а також винесеної за її результатах рішення.

У зв'язку з вищезазначеними фактами, за інформацією С.ДУБКА, «Кредит-Рейтинг» сьогодні, 15 березня, направив до суду позов про скасування цього рішення ДКЦПФР. Гендиректор «Кредит-Рейтингу» також висловив упевненість, що агентству вдасться повернути собі статус уповноваженого.

Як раніше повідомили УНІАН у «Кредит-Рейтингу», агентство має намір не лише добитися в судовому порядку визнання неправомочними дій ДКЦПФР, а й «встановити ступінь причетності до цих дій рейтингових агентств «IBI-rating», «Рюрік» і «Експерт-Рейтинг».

Також в агентстві заявили, що рейтингова процедура деяких агентств сьогодні «може прямо передбачати досягнення згоди про рівень рейтингу до проведення аналізу, що прямо суперечить міжнародним вимогам».

До того ж, за інформацією «Кредит-Рейтингу», до одного з рейтингових агентств, що діють сьогодні на ринку, має прямий стосунок один з високопоставлених чиновників Міністерства економічного розвитку і торгівлі, що, у свою чергу, дає можливість формувати клієнтську базу цього агентства за рахунок адміністративного тиску.

Як повідомляв УНІАН, ДКЦПФР виключила з Державного реєстру уповноважених рейтингових агентств ТОВ «Кредит-Рейтинг». Таке рішення було ухвалене комісією вчора, 15 березня.

Держкомісія також анулювала видане «Кредит-Рейтингу» свідоцтво про включення до Державного реєстру уповноважених рейтингових агентств від 19 грудня 2006 року №2.

Як зазначається в рішенні комісії, з моменту ухвалення цього рішення «Кредит-Рейтингу» забороняється визначати рейтингові оцінки, одержання яких відповідно до закону є обов'язковим.