Київ. 16 березня. УНІАН. Міжнародний Фонд “Відродження” та Виконавчий комітет Луцької міської ради підписали Меморандум про співпрацю щодо підтримки проектів громадських організацій міста з допомоги соціально вразливим групам населення, подолання безробіття та бідності, оздоровлення дітей з малозабезпечених родин, розвитку соціального підприємництва.

Меморандум виконавчий директор Міжнародного Фонду “Відродження” Євген БИСТРИЦЬКИЙ та міський голова Луцька Микола РОМАНЮК підписали сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Є.БИСТРИЦЬКИЙ нагадав, що Антикризову гуманітарну програму фонд “Відродження” реалізує з 2009 року за ініціативи засновника фонду Джорджа СОРОСА. “За цей час ми допомогли тим, хто відчуває найбільш гострі потреби в час економічної кризи, наслідки якої відчуваються в Україні й досі. За цей час ми допомогли найбільш незахищеним – дитячим садкам, які опинилися під загрозою закриття, школам, реалізували культурні проекти, допомоги молодіжним центрам праці”, - підкреслив він.

Відео дня

За словами Є.БИСТРИЦЬКОГО, фонд уклав локальні проекти з місцевими органами влади різних рівнів на Вінниччині, Донеччині, Дніпропетровщині, Сумщині. Він підкреслив, що це локальні програми, але їх реалізація може бути прикладом того, як над вирішенням соціальних проблем мають спільно працювати влада, бізнес, громадські організації.

У свою чергу, М.РОМАНЮК подякував фонду “Відродження”, який допомагатиме громадським організаціям вирішувати проблеми найбільш незахищених жителів Луцька. «Сьогодні дедалі більшої популярності набувають нестандартні шляхи розв’язання наболілих проблем, яких в українських містах вистачає сповна. Луцька міська рада відкрита до співпраці з міжнародними донорами та громадськістю, створює сприятливі передумови для розвитку і підтримки громадських організацій, зареєстрованих у місті. А підписання сьогоднішнього Меморандуму – це запорука того, що соціальні проблеми в нашому місті не законсервуються”, - зазначив міський голова Луцька.

За словами директора проектів Антикризової гуманітарної програми фонду “Відродження” Руслан КРАПЛИЧ, програмою співробітництва передбачено, що фонд та міська влада виділять громадським організаціям на реалізацію проектів по 150 тис. грн. “Щоб процес розподілу коштів був прозорим і відкритим, фонд "Відродження" надає кошти громадській організації – фонду розвитку міста Луцька. Також для розподілу коштів буде створена спільна комісія, яка включатиме представників луцької громади, міської влади, фонду та ЗМІ”, - повідомив Р.КРАПЛИЧ.

Голова Волинської обласної ГО «Фонд місцевого розвитку» Петро ВЕРЗУН зазначив, що комісія відбиратиме проекти громадських організацій на конкурсній основі. За його словами, проекти організацій повинні мати чіткий антикризовий характер і відповідати пріоритетам програми. Зокрема, серед пріоритетів: реалізація заходів з подолання безробіття та бідності, у тому числі сприяння діяльності громадських організацій, які спрямовують зусилля на працевлаштування людей, на боротьбу з бездомністю та безпритульністю; підтримка соціально вразливих груп населення, зокрема, шляхом розвитку соціального підприємництва; організація дозвілля та забезпечення оздоровлення дітей дошкільного віку, а також дітей з малозабезпечених сімей, позбавлених батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей інших пільгових категорій в канікулярний період; підтримка чергових груп в дошкільних закладах, а також груп продовженого дня в загальноосвітніх закладах через активізацію гурткової роботи із залученням студентів педагогічних спеціальностей вищих навчальних закладів.