Київ. 15 березня. УНІАН. Вартість активів, що перебувають під управлінням компаній з управління активами (КУА), на сьогодні перевищує 100 млрд. грн.

Про це повідомив голова ради Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Дмитро ЛЕОНОВ на прес-конференції в УНІАН.

При цьому, за його словами, на невенчурні інвестиційні фонди, які працюють з грошима фізичних осіб, сьогодні припадає 9 млрд. грн., зокрема 3 млрд. грн. коштів, внесених фізичними особами вже після кризи. Загальна кількість активів під управлінням недержавних пенсійних фондів (НПФ) на сьогодні становить більш як 1 млрд. грн.

Відео дня

Д.ЛЕОНОВ також відзначив, що, незважаючи на світову кризу, розмір активів під управлінням українських КУА не зменшився.

Усього в Україні, за його оцінкою, сьогодні діє 340 кампаній з управління активами, які, у свою чергу, обслуговують приблизно 1100 інститутів спільного інвестування, плюс 90 недержавних пенсійних фондів. За словами Д.ЛЕОНОВА, це приблизно відповідає кількості інвестиційних фондів, яка була станом на другу половину 2008 р. «Фактично ті фонди, які були створені на тривалу перспективу, а також недержавні пенсійні фонди - вони залишилися», - відзначив він. За його словами, максимальна прибутковість невенчурних фондів на початок цього року становила 35%, недержавних пенсійних фондів – 40%.

Водночас, за словами Д.ЛЕОНОВА, проведена реструктуризація банківських зобов'язань, які були відстрочені або заморожені у зв'язку з фінансовою кризою, на сьогодні чинить негативний вплив на прибутковість і показники портфелів КУА фондів, що перебувають в управлінні. «Якщо за рахунок позитивної динаміки фондового ринку і зростання вартості цінних паперів у портфелях інвестиційних фондів вони показують прибутковість, то, на жаль, заморожені активи банківської системи додаткової прибутковості і ліквідності нам не дають», - відзначив він.

За словами голови ради УАІБ, з другої половини цього року можна чекати зростання обсягу активів під управлінням КУА, зокрема у зв'язку зі змінами податкового законодавства після ухвалення Податкового кодексу.