Київ. 11 березня. УНІАН. Кримська влада ініціювала продовження до 2014 року державної програми пошуку і знешкодження залишків хімічної зброї, затоплених під час воєн у морській економічній зоні, внутрішніх водах України, дія якої завершилася в 2010 році.

Про це перший заступник голови Верховної Ради АР Крим Костянтин БАХАРЄВ повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«За програмою утилізувало 117 об'єктів, і це не весь обсяг робіт. Розуміючи це, кримська влада звернулася в МНС з проханням продовжити програму», - сказав він.

Відео дня

За словами К.БАХАРЄВА, програма, що діяла з 1996 року, була профінансована в розмірі близько 27 млн. грн., тобто на 55%. Таким чином, програму пропонується продовжити, дофінансувавши в разі потреби на суму, що не вистачає, чи більше.

«Міністерство надзвичайних ситуацій, що є держзамовником програми, нашу ініціативу підтримало», - повідомив він.

Таким чином, підготовлений відповідний проект рішення Кабінету міністрів про продовження термінів програми.

Як зазначив К.БАХАРЄВ, до утилізації хімічної зброї планується також залучити інші країни, зокрема, Росію, Румунію, Болгарію.

«Це - спадщина Першої і Другої світових воєн, вона розосереджена по всьому Чорному морю, не тільки в територіальних водах України», - сказав він.

При цьому К.БАХАРЄВ підкреслив, що Україна - єдина країна, що систематично, планово знищує токсичні відходи в своїх територіальних водах. Решта «всіх країн робить це лише епізодично, час від часу і при необхідності», - сказав він.