Продовжується конкурс, присвячений Міжнародному року лісів для журналістів та позаштатних авторів усіх видів ЗМІ.

Громадська організація «Телекритика» і програма ENPI-FLEG* в Україні продовжують приймати роботи на конкурс кращих журналістських матеріалів «Правозастосування та управління у лісовому секторі України».

Гонорарний фонд конкурсу збільшено!!!

Відео дня

За кожну відібрану на конкурс роботу, що вже раніше була опублікована (виходила в ефірі), автор отримує гонорар в розмірі 500 грн.

За кожну роботу, спеціально створену для Телекритики згідно з темами конкурсу, автор отримує гонорар в розмірі 700 грн.

Журі конкурсу оцінює роботи з 16 по 30 травня 2011 р. за шкалою від 1 до 10. Переможці (чотири найкращих журналістських матеріали) визначаються сумарною кількістю виставлених балів.

Чотири переможці отримують по 3000 грн. у номінаціях:

Найкраща соціальна публіцистика

Найкращий репортаж

Найкращий аналітичний матеріал

Найкраще журналістське розслідування

Оголошення переможців і вручення призів буде приурочено до Дня журналіста та Міжнародного дня охорони навколишнього природного середовища.

На сьогоднішній день до участі в конкурсі були відібрані та опубліковані на Телекритиці наступні матеріали:

1. Андрій Бейник, «Трудова слава», 08-02-2011, «Ласкаво просимо до Сахари?».

2. Максим Головань, «Крымская правда», 10-02-2011, «Не рубите, мужики, не рубите».

3. Світлана Балагула, ГО «Лісник», 10-02-2011, «Поминки по Чернечему лесу, или Почём фунт лиха от Ольги Сагач?».

4. Тарас Грень, «Західний кур'єр», 10.02.2011р., «Спірне «зелене золото». Стратегічний ліспромкомбінат».

5. Мар'яна Вербовська, газета «Львівська пошта», 22 лютого 2011 р., «Табу на нелегальний ліс».

6. Тетяна Маринова, газета «2000», 02-03-2011, «Двойной капкан для президента».

Автори гарантовано отримають по 500 грн. гонорару за кожну роботу 6 червня, під час проведення фіналу.

Телекритика вдячна авторам за участь та запрошує всіх бажаючих журналістів приєднатись до конкурсантів.

Роботи приймаються до 15 травня 2011 року на електронну адресу zelin.tk@gmail.com

Критерії відбору матеріалів на конкурс:

роботи мають бути опубліковані або видані в ефір протягом 2010-2011 рр. або спеціально підготовлені для участі в конкурсі;

кожна надіслана на конкурс робота має супроводжуватися такою інформацією: ім'я автора; координати для зв'язку; ЗМІ, в якому оприлюднено матеріал, і дата оприлюднення (або вказано, що роботу створено спеціально для конкурсу);

роботи мають розкривати актуальність і значущість однієї з тем конкурсу, бути аргументованими, характеризуватися глибиною розкриття змісту й об'єктивністю, а також професійно етичним підходом. Вітається ілюстрування матеріалів конкретними прикладами, цифрами, коментарями тощо.

Теми матеріалів, пропонованих на конкурс:

1. Ситуація у лісовому секторі України з акцентом на рівень незаконної лісозаготівлі та боротьби з нею, якістю управління лісовим сектором тощо, позиція програми ENPI-FLEG з цих питань тощо.

2. Лісове та суміжне законодавство України: якість та практика застосування; корупційні ризики та як їх уникнути; позиція програми ENPI-FLEG з цих питань тощо.

3. Порівняльний аналіз українського та європейського законодавства. Позиція програми ENPI-FLEG тощо.

4. Лісова охорона в Україні. Державна лісова охорона та лісоохорона інших лісокористувачів; практика роботи лісоохорони. Шляхи розвитку лісової охорони в Україні. Позиція програми ENPI-FLEG тощо.

5. Адміністративна відповідальність за лісопорушення: стан законодавства, практика застосування, пропозиції з покращення, позиція програми ENPI-FLEG тощо.

6. Довготермінове тимчасове користування лісами як одна з актуальних проблем у взаємовідносинах лісокористувачів та громади; законодавство та практика його виконання; пропозиції з вирішення проблем; позиція програми ENPI-FLEG з цих питань  тощо.

7. Соціологічні дослідження як інструмент оцінки ситуації у лісовому секторі України; позиція програми ENPI-FLEG з цих питань  тощо.

8. Права місцевого населення та малого бізнесу з доступу до лісових ресурсів; ситуація на місцях з їх дотриманням. Позиція програми ENPI-FLEG з цих питань  тощо.

9. Стале використання лісових ресурсів: підходи, методи, пропозиції. Природоохоронна діяльність у лісових екосистемах (включаючи заходи збереження унікальних лісів, лісової флори та фауни, створення нових лісових природоохоронних об'єктів).

10. Лісовий сектор України у Міжнародний рік лісів. Внесок Програми ENPI-FLEG у покращення ситуації у лісовому секторі України. Інші аспекти правозастосування та управління у лісовому секторі України (http://www.fleg.org.ua/).

Важливо:

Подання матеріалів на конкурс також означає згоду автора на розміщення цих матеріалів на сайті Програми ENPI-FLEG та використання цих матеріалів у роботі Програми ENPI-FLEG.

* Регіональна програма ENPI-FLEG - «Удосконалення систем правозастосування та управління в лісовому секторі країн східного напряму Європейської політики добросусідства та Росії» надає підтримку урядам країн-учасниць програми, громадянському суспільству та приватному сектору в розробленні раціональних та сталих методів ведення лісового господарства, включаючи запобігання незаконній діяльності в лісовому секторі. Країни-учасниці програми - Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова, Росія та Україна. Програма фінансується Європейським Союзом. Виконавці Програми: Світовий банк, Міжнародний союз охорони природи, Всесвітній фонд дикої природи.

З усіх питань просимо звертатися

до куратора конкурсу Юлії Зелінської,

235-22-55, 098-446-61-95

zelin.tk@gmail.com