Київ. 3 березня. УНІАН. Міністерство екології і природних ресурсів України і Київська міська державна адміністрація мають намір у 2011 році вивезти 2 тис. тонн ртуті з київського заводу «Радикал».

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор департаменту екологічної безпеки міністерства Олександр СОКОЛОВ.

Він сказав, що минулого тижня відбулося дві наради - у КМДА і у міністерстві, на яких ухвалено рішення про спільне фінансування КМДА і міністерством у розмірі 4 млн. грн. За ці кошти планується у 2-3 кварталі ц.р. прибрати 2 тис. тонн відходів, що знаходяться на поверхні і представляють безпосередню небезпеку. При цьому О.СОКОЛОВ зазначив, що розроблено спеціальну програму 4-етапної санації даного підприємства. Проведення робіт у поточному році буде першим етапом, другий етап потребує близько 70 млн. грн. і передбачає будівництво саркофага і перекриття усіх можливих витоків ртуті з цього об'єкту. Подальші етапи передбачають знищення ртуті, що залишилася.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2010 року в КМДА заявили, що територія столичного заводу «Радикал» буде очищена від ртуті до весни 2011 року. Начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Віталій ПШЕНИЧНИЙ повідомив, що «дано доручення комісії виконати всі роботи до 1 березня. До весни передбачено розібрати залишки цеху, обробити ці залишки, накрити їх плівкою, а також зібрати ртуть і вивезти її всю». Він пояснив, що ці роботи потрібно виконати до весни, тобто у період, коли температура повітря буде нульовою або мінусовою, коли менше випаровується отрути.

Довідка УНІАН. У 60-70 роки ВАТ «Радикал» (на той час Завод хімікатів) був одним із провідних підприємств хімічної промисловості в країні. Він спеціалізувався на виробництві каустичної соди і хлору методом ртутного електролізу, а з 2000 року завод визнаний банкрутом.

За інформацією деяких ЗМІ, на заводі наприкінці листопада в цеху із залишками ртуті обвалився дах.

На початку цього року Київрада ухвалила рішення передати територію заводу «Радикал» під забудову.