Київ. 3 березня. УНІАН. Перший Всеукраїнський з'їзд споживачів фінансових послуг планується провести наприкінці травня – початку червня 2011 року.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив координатор оргкомітету, голова Асоціації антиколекторів і правозахисників України «Ваша Надія» Федір ОЛЕКСЮК.

 

Відео дня

Свою згоду на участь у з'їзді, за словами Ф.ОЛЕКСЮКА, вже дали Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, Національний банк України і банківські асоціації.

Учасники з'їзду ставлять перед собою мету - створення правового поля для цивілізованих взаємин між позичальниками й кредиторами. Роботу планується завершити на другому з'їзді, проведення якого намічено на другу половину 2012 року.

За словами Ф.ОЛЕКСЮКА, за результатами з'їздів можливе створення громадського органу, який би контролював роботу учасників фінансового ринку (кредитних союзів, банків тощо).

До оргкомітету з'їзду входять представники всіх регіонів, головою оргкомітету є народний депутат Юрій ПОЛУНЄЄВ. Створено також раду, до якої входять керівники всіх громадських об'єднань захисту споживачів.

Серед іншого, учасники прес-конференції заявили про масові порушення прав позичальників із боку банків, колекторів, а також про те, що всі звернення до правоохоронних органів із цього приводу залишаються безрезультатними. Зокрема, є факти неправомірного вилучення заставного майна з порушенням чинного законодавства, погроз із боку колекторів тощо.

Керівник проекту «Банківський стратегічний альянс» Владислав РУБАН висловив думку про помилковість твердження, що фінансова криза минула. Насправді це не так. Зараз лише почалося загострення соціальної кризи».

Він звернув увагу на збільшення числа бомжів за рахунок тих, кого виселяють із житла, що належить їм. Таким чином, кількість бездомних, на його думку, може збільшитися до сотень тисяч, а можливо, й мільйонів людей.

«Мені здається, це загрожує не лише банківській системі. У нас руйнується суспільство. Суспільство цивілізоване починає перетворюватися на суспільство соціального дна», - сказав В.РУБАН.