Київ. 2 березня. УНІАН. ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Ремо» (м. Свердловськ) заявила про початок серійного виробництва нових вдосконалених пристроїв плавного пуску електродвигунів, що використовуються в гірничо-шахтному обладнанні.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив технічний директор, керівник науково-технічного центру «Ремо» Сергій ШМАНЬОВ.

За його словами, вже до кінця першого кварталу цього року компанія запланувала змонтувати й запустити в експлуатацію 25 ППП-125, які будуть встановлені на ГШО, що експлуатується на шахтах ДП «Свердловантрацит». До кінця цього року компанія планує випустити 100 одиниць обладнання.

Відео дня

С.ШМАНЬОВ зазначив, що новий пристрій, який  за рядом параметрів є унікальним і не має  ні  вітчизняних ,ні зарубіжних аналогів, уже пройшов успішні випробування на базі державних вуглевидобувних підприємств, зокрема на шахтах об'єднання ДП «Свердловантрацит».

За словами С.ШМАНЬОВА, пристрій ППП-125 призначено для здійснення плавного дистанційного запуску й зупинки трифазних асинхронних електродвигунів із короткозамкнутим ротором, експлуатованих у трифазних мережах змінного струму частотою 50 Гц, і виконаний у вигляді додаткової приставки. Прилад має вагу всього 50 кг, що в 5-8 разів менше існуючих у світі аналогів. Виходячи з результатів дослідної експлуатації, визначено, що встановлення приладу істотно знижує зношуваність гірничих стрічкових конвеєрів, підвищує запас їх міцності, а також знижує в середньому на 10-15% енерговитрати, пов'язані з їх експлуатацією. За розрахунками фахівців компанії, термін окупності цього обладнання за рахунок енергоефективності й зниження ризиків простою обладнання може коливатися від 4 місяців до 1 року.

«Ми розраховуємо на увагу до нашого виробу з боку керівників шахт і фахівців Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Оскільки, при невеликих витратах на придбання, винайдений нашими фахівцями пристрій плавного пуску дозволяє в рази збільшити термін служби шахтних механізмів і надійність транспортування вугілля із забоїв, при цьому знизивши витрати на придбання нового обладнання й обслуговування існуючого», - сказав технічний директор.

С.ШМАНЬОВ також зазначив, що в 2011 році в планах розробників НТЦ «Ремо» запропонувати пристрій на світовому ринку вуглевидобувного обладнання. Перш за все, пристрій може бути затребуваний у країнах СНД (в основному, в Росії та Казахстані), а також у Польщі, Китаї, США, Індії, Австралії та Індонезії. Наразі фахівці компанії вивчають можливості сертифікації й просування приладу за кордоном.