Київ. 2 березня. УНІАН. Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» не сприяє зняттю обмежень в доступі громадськості до генеральних планів міст.

Таку думку висловили сьогодні на прес-конференції в УНІАН експерти Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ).

 

Відео дня

«Генеральні плани і надалі можуть залишитися засекреченими. Новий закон не визначає, наскільки великою має бути засекречена частина генеральних планів і яка інформація буде включена до цієї секретної частини. Отже, збережеться ціла низка корупційних ризиків, які породжує приховання від громадян містобудівної документації», - вважає голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир ЩЕРБАЧЕНКО.

Експерт проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції», що реалізується ГЦГІ, Олександра МАТВІЙЧУК пояснила, що в статті 17 цього закону міститься положення, в якому сказано, що генеральний план може містити частину, яка є державною таємницею і відноситься до інформації з обмеженим доступом відповідно до законодавства.

Вона допускає широке тлумачення органами державної влади і місцевого самоврядування того, яку інформацію в генпланах можна відкривати для громадськості, а яку ні.

«У засекречену частину втиснуть все, що можливо, а відкритим залишать якісь невеликі фрагменти, які є зараз. Тому документація, яка є генеральним планом, на сьогодні закрита. Якщо цей принцип, передбачений законом про регулювання містобудівної діяльності, збережеться, то з ним залишаться на майбутнє всі корупційні ризики», - вважає В.ЩЕРБАЧЕНКО.

На його думку, в цьому законі або в Містобудівному кодексі має бути чітко зазначено, що повинна містити засекречена частина генпланів.

В.ЩЕРБАЧЕНКО вважає, що доки генеральні плани будуть засекречені, вони стримуватимуть економічний розвиток міських громад, а також погіршуватимуть інвестиційний клімат, оскільки потенційні інвестори будуть позбавлені інформації про ресурси територій і можливості розташування майбутніх підприємств.

«Крім того, засекречені генеральні плани приховують некомпетентність чиновників: наскільки вони детально складені, чи правильно зроблені розрахунки», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, згідно з дослідженням у рамках проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції», що проводилося СЦГІ, в більшості міст України доступ до генеральних планів обмежений грифами «Для службового користування» і «Таємно».