Київ. 23 лютого. УНІАН. Адвокати оскаржили в Генеральну прокуратуру постанову прокуратури Автономної республіки Крим про порушення кримінальної справи щодо екс-спікера Верховної Ради Криму Анатолія ГРИЦЕНКА.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив адвокат А.ГРИЦЕНКА Віктор ОВЕЧКІН.

Він заявив, що захист А.ГРИЦЕНКА наполягає на безпідставності звинувачень прокуратури на адресу екс-спікера Криму.

Відео дня

В.ОВЕЧКІН нагадав, що, згідно з постановою про порушення кримінальної справи, підставою для її порушення стало те, що А.ГРИЦЕНКО, будучи головою Ленінської районної держадміністрації АРК, нібито перевищив службові повноваження і вчинив дії, нібито спрямовані на протиправне вилучення земель з користування військовим радгоспом «Азовський», з метою подальшого розпорядження ними на користь третіх осіб.

На думку звинувачення, перевищення службових повноважень полягало в тому, що А.ГРИЦЕНКО, діючи нібито всупереч ст. 17, 77, 149 Земельного кодексу України і без відповідного узгодження з Міністерством оборони України, в 2004 році дав вказівки для підготовці розпорядження про припинення права користування землею військового радгоспу «Азовський». Пізніше А.ГРИЦЕНКО видав розпорядження Ленінської райдержадміністрації від 22 квітня 2004 року «Про внесення змін до державного акту на право постійного користування землею військового радгоспу «Азовський». Цим розпорядженням військовому радгоспу «Азовський» нібито протиправно, без узгодження з Міністерством оборони, припинено право постійного користування земельною ділянкою загальною площею 4807,8 га, яку переведено в землі запасу Багерівської селищної ради, Чистопольської і Октябрської сільрад Ленінського району Криму.

У той же час В.ОВЕЧКІН зазначив, що він та інші адвокати провели перевірку цих обставин і дійшли думки, що А.ГРИЦЕНКО, видаючи це розпорядження, діяв відповідно до чинного законодавства України.

За словами адвоката, згідно наявним документам, 12 лютого 1997 року військовому радгоспу «Азовський» був виданий держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею понад 8000 га для ведення товарного сільгоспвиробництва.

У 2001 році головою Ленінської РДА був призначений А.ГРИЦЕНКО, який розпочав здійснювати перевірку використання земель Ленінського району їх землекористувачами, зокрема і радгоспом «Азовський». За результатами перевірки було встановлено, що військовий радгосп «Азовський» тривалий час не обробляє поля, що привело до їх засмічення і погіршення родючості.

13 травня 2003 року директор радгоспу «Азовський» Володимир ШУКАЛЬСКИЙ звернувся з листом до голови Чистопольської сільради з проханням тимчасово прийняти раніше передану із земель запасу в користування радгоспу ріллю площею 600 га терміном на 10 років у землі запасу Чистопольської сільради у зв'язку з великою віддаленістю земель радгоспу «Азовський» і неможливістю обробки цієї землі через відсутність необхідних засобів і грошових коштів для сплати єдиного сільгоспподатку на землю.

З аналогічними листами він звернувся і до голів ряду інших селищних і сільських рад. На підставі цих листів на сесіях відповідних рад були ухвалені рішення про узгодження з дирекцією військового радгоспу «Азовський» припинення права постійного користування земельними ділянками і про повернення їх у землі запасу відповідних рад.

Адвокат зазначив, що після цього В.ШУКАЛЬСЬКІЙ 8 квітня 2004 року звернувся із заявою до А.ГРИЦЕНКА як до голови Ленінської райдержадміністрації з проханням прийняти рішення про припинення права користування земельними ділянками військовим радгоспом «Азовський» загальною площею 4807,8 га у зв'язку з добровільною відмовою і передачею їх у землі запасу Багерівської селищної ради, Чистопольської сільради і Октябрської сільради. Розглянувши цю заяву, а також клопотання відповідних рад про можливість прийняти цю земельну ділянку в землі запасу, А.ГРИЦЕНКО відповідно до ст. 141 п. а і ст. 142 Земельні кодекси України видав розпорядження від 22 квітня 2004 року про припинення права користування земельною ділянкою площею 4807,8 га військовий радгосп «Азовський» у зв'язку з його добровільною відмовою і поверненні вказаної земельної ділянки в землі запасу відповідних рад.

На думку звинувачення, заначив адвокат, такі дії нібито порушили ст.149 Земельного кодексу, оскільки земельна ділянка була вилучена з користування радгоспу «Азовський» без узгодження з Міноборони. Проте слідство, переконаний В.ОВЕЧКІН, як при порушенні кримінальної справи, так і при пред'явленні звинувачення допустило ряд істотних помилок. По-перше, А.ГРИЦЕНКО ніколи не видавав розпоряджень про вилучення земельної ділянки, оскільки, згідно з розпорядженням від 22 квітня 2004 року, право користування земельною ділянкою було припинене на підставі заяви землекористувача про добровільну відмову від нього. Згідно чинному законодавству, зазначив адвокат, добровільна відмова від користування земельною ділянкою і вилучення земельної ділянки – це дві самостійні, не залежні один від одної підстави для припинення права постійного користування земельними ділянками, які мають різні способи реалізації. Вилучення проводиться на підставі ст. 141 п. би і ст. 149 Земельного кодексу, а А.ГРИЦЕНКО видавав розпорядження на підставі ст. 141 п. а і ст. 142 Земельні кодекси України.

По-друге, при виданні цього розпорядження А.ГРИЦЕНКО не був зобов'язаний погоджувати своє рішення з Міністерством оборони України, оскільки дана земельна ділянка не відноситься до земель оборони.

Крім того, підкреслив В.ОВЕЧКІН, розпорядження в тій редакції, в якій його видавав А.ГРИЦЕНКО, досі не визнано незаконним в судовому порядку.

“Після видання цього розпорядження про припинення права користування земельною ділянкою ні військовий радгосп «Азовський», ні Міністерство оборони України не зверталося ні до ГРИЦЕНКА, ні до інших голів адміністрацій з вимогами повернути їм цю земельну ділянку”, – сказав В.Овечкін.

Він додав, що прокуратура Криму порушила ще два кримінальних поділа п. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України щодо А.ГРИЦЕНКА. “На думку захисту, підстави для порушення цих двох кримінальних справ ще більш сумнівні, ніж у попередній справі”, – відзначив адвокат.

Як повідомляв УНІАН, прокуратура Криму 21 січня порушила проти А.ГРИЦЕНКА справу за статтею перевищення влади або службових повноважень». Він підозрюється в причетності до незаконної передачі комерційним структурам землі військового радгоспу «Азовський» за часів його роботи головою Ленінської райдержадміністрації (2001-2005 рр.), що заподіяло державі 23 млн. грн. збитку. Міліція затримала А.ГРИЦЕНКА 24 січня в Сімферополі, через три дні суд прийняв рішення заарештувати його.

Прокуратура 28 січня порушила ще одну справу проти А.ГРИЦЕНКА за тією же статтею Кримінального кодексу за підозрою в передачі в оренду санаторію «Росія» в Ялті за заниженою орендною ставкою без винесення питання на розгляд кримського парламенту, що заподіяло державі 200 тис. грн. збитків.

10 лютого Апеляційний суд Криму відхилив прохання адвоката А.ГРИЦЕНКА про зміну його підзахисному запобіжні заходи на непов'язану з утриманням під вартою.

А.ГРИЦЕНКО обіймав посаду спікера ВР Криму двічі, зокрема - з травня 2006 по березень 2010 року.