Саме під таким гаслом 17 лютого в приміщенні Національної медичної академії ім. П. Л. Шупика пройшла відкрита конференція, присвячена питанням боротьби з онкологічними захворюваннями в Україні. Даний захід відбувся в рамках реалізації загальнонаціонального проекту з відзначення Дня раку в нашій державі. Участь в конференції прийняли представники усіх зацікавлених сторін.
Організатором конференції виступили СГО «Всеукраїнська асоціація захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації» та НМАПО ім. П. Л. Шупика за сприянням ВГО «Асоціація допомоги пацієнтам та інвалідам з хронічними лімфопроліферативними захворюваннями».
Формат конференції дозволив поєднати три погляди на проблемураку в Україні: погляд онкологів, погляд організаторів охорони здоров’я та погляд представників організацій пацієнтів. Від Національного інституту раку з привітальним словом виступила Крячок І. А. Позицію науковців освітили представники НМАПО ім. П. Л. ШупикаТащієв Р. К. та Горачук В. В. Юридичні права та проблеми непоінформованості онкохворих пацієнтів розглянулав своїй доповіді«Медико-соціальне значення онкологічної захворюваності населення України» Гревцова Р. Ю., голова ГО «Медико –правоваасоціація України».
На другому етапі заходу проводилися три паралельнопрацюючі робочі групи з підготовки проекту резолюції конференції.

Робоча група №1 (лікарі)
Тема для обговорення: «Лікувати хворого чи хворобу?»
· Чи працює Національна програма по онкології?
· Стандарти, протоколи і формуляри-користь чи шкода?
· Дорогі та ефективнічи дешеві, але доступні ліки і технології.

Робоча група №2 (представники пацієнтів)
Тема для обговорення: «Ціна раку: Хто повинен платити?»
· Чи повинна держава взяти на себе всі витрати?
· Чому населення чинить опір ранній діагностиці?

Робоча група №3 (організатори охорони здоров’я)
Тема для обговорення: «Що заважає дотримуватися здорового способу життя? Слабка ланка онкологічної допомоги?»
· Державаі структура надання онкологічноїдопомоги.
· Рівень підготовки лікарів: онкологівізагальної практики.
· Необізнаність пацієнтів .

Заключний етап конференції пройшов у форматі дебатів між представниками різних напрямів роботи. На розгляд учасників буловинесено питання: «Чи можна знизити рівень смертності в Україні виходячи з реалій?». Ведучим дебатів виступав народний артист України, Ьлауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, відомий культурний та громадський діяч Бенюк Б. М.
За результатами роботи конференції була прийнята резолюція, в якій викладенні пропозиції, побажання та застороги учасників щодо проблеми раку в Україні та її вирішення. Повний текст документу ви можете прочитати на сайті СГО «ВАПП «Здоров’я нації».