Київ. 17 лютого. УНІАН. Вчений Микола РЕКА звернувся до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА з проханням посприяти впровадженню в Україні його винаходу з методів управління техногенним випромінюванням для попередження природних стихій - повеней, засух та ураганів.

Про це М.РЕКА повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Чеські фахівці оцінили загальний прибуток від впровадження методики у 20 млрд. доларів. Настільки висока вартість нашого винаходу не дивна. Адже, за розрахунками, його застосування уже в перший рік здатне знизити кількість природних катаклізмів на третину, що значно зменшить витрати на подолання їхніх наслідків", - сказав М.РЕКА.

Вчений нагадав, що в 2008 році природні катаклізми завдали збитків світовій економіці на 200 млрд. дол., а в 2010 році – на 222 млрд. дол.

За його словами, цікавість до цієї розробки вже виявили інші країни. "Але ми хочемо, аби ця розробка була впроваджена в Україні, і щоб саме в нашій країні залишилися ці гроші. Управління кліматом та стихійними явищами - це не лише великі гроші, а й велика політика. Впровадження цієї методики в Україні сприятиме підвищенню авторитету України та її керівництва", - підкреслив він.

М.РЕКА уточнив, що методика управління кліматом полягає в змінах роботи випромінюючих станцій, супутників, радарів, які використовують військові, оператори мобільного зв'язку, а також телевізійних ретрансляторів та інших об'єктів, що створюють певне електромагнітне навантаження на атмосферу.

Вчений також повідомив, що вже запатентував свій винахід.

У свою чергу вчений-фізик Олег НАУМЕНКО зазначив, що концепція управління техногенним випромінюванням через реорганізацію електромагнітного поля має право на життя, але потребує ретельної перевірки. "Техногенне випромінювання дійсно має колосальний вплив на атмосферні явища. Через те потрібно досліджувати ці механізми впливу на атмосферу і приймати обґрунтовані рішення, обґрунтовані фізично, математично, які дозволять реорганізовувати це шкідливе поле, шкідливий вплив на ту діяльність атмосфери, яку ми сьогодні спостерігаємо", - сказав О.НАУМЕНКО.