Київ. 16 лютого. УНІАН. До Міжнародного жіночого дня в Україні планують встановити світовий рекорд зі стрибка з парашутом з повітряної кулі.

Про це оголосили організатори заходу сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Група українських екстремалів готує унікальний стрибок. Ця акція буде присвячена Міжнародному жіночому дню 8 Березня і спрямована на захист здоров’я жінок, зокрема, збору коштів для проведення досліджень у сфері боротьби із раком молочної залози. Це шляхетна місія”, - заявив президент Національного реєстру рекордів Валентин ЩЕРБАЧЕВ.

Він зазначив, що цей рекорд спочатку буде зафіксовано в Україні із подальшою передачею матеріалів до Книги світових рекордів Гіннеса.

Як розповів генеральний директор Київського повітроплавного товариства Сергій СКАЛЬКО, за задумом організаторів, семеро парашутистів, серед яких будуть двоє відеооператорів, здійснять стрибок із висоти 3 тис. метрів із теплового аеростату. Під час вільного падіння спортсмени повинні зробити декілька формацій, тобто визначених фігур у повітрі.

“В таких умовах на повітряну кулю будуть впливати аеродинамічні сили, які можуть призвести до її руйнування. Тому з точки зору пілотів, які також матимуть парашути, та фахівців у галузі повітроплавання – це дуже серйозна акція і випробування”, - підкреслив С.СКАЛЬКО.

Генеральний директор Центру екстремальних видів спорту “Компанія X-life” Олег МАРТИНОВСЬКИЙ уточнив, що до встановлення рекорду будуть залучені провідні парашутисти України – рекордсмени світу, майстри спорту міжнародного класу, кількість стрибків у доробку яких становить не менше тисячі. Серед них будуть, зокрема, дві жінки.

“Парашутисти й раніше здійснювали стрибки з аеростатів. Але жодного разу під час цього не робили формацій. Тому цей крок, досвід, це досягнення будуть унікальними, адже поєднають такі види екстремальної діяльності, як повітроплавання та парашутизм”, - заявив, у свою чергу, голова виконавчого комітету Федерації парашутного спорту України, абсолютний чемпіон світу Ігор ТЕРЛО.

Організатор повідомили, що стрибок планується здійснити на території Київської області у березні. Водночас остаточна дата і місце старту повітряної кулі, маршрут її польоту ще уточнюються, адже залежать від прогнозу погодних умов.