Київ. 15 лютого. УНІАН. У зв'язку з критичною ситуацією, що склалася сьогодні у вітчизняній меблевій і деревообробній галузях, необхідно запровадити вивізне мито на лісоматеріали.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент асоціації «Мебледеревпром» Сергій САГАЛЬ.

За його словами, запровадження вивізного мита має зрівняти ціну на українську деревину для покупців із-за кордону з тією, яка існує в інших країнах, зокрема в країнах ЄС. У зв'язку з цим президент асоціації зазначив, що в Росії та Білорусі подібні ставки вже діють, складаючи 50 і 100 євро за один кубометр відповідно.

С.САГАЛЬ також повідомив, що сьогодні постійно підвищується ціна на лісоматеріали на внутрішньоукраїнському ринку. Так, ціна на деревину в 2010 р. зросла на 25%, на стільки ж була підвищена ціна на деревину, яку планується виставити на аукціоні на Аграрній біржі наприкінці лютого цього року. На думку президента «Мебледеревпрому», таке підвищення ціни робить неконкурентними споживачів деревини в Україні, на відміну від покупців із країн ЄС, де ціна на неї вища. Таким чином, за словами С.САГАЛЯ, подальше підвищення ціни приведе до збільшення експорту деревини з України, який за підсумками минулого року вже становив близько 3 млрд. кубометрів, і проблем у роботі вітчизняних деревообробних і меблевих підприємств.

Як повідомив у свою чергу президент «Української асоціації мебельників» Дмитро ДЯЧУК, сьогодні в Україні діє ввізне мито на імпорт комплектуючих для меблів, що є ще одним негативним чинником, який впливає на роботу вітчизняних виробників.

У зв'язку з цим С.САГАЛЬ зазначив, що все це відбувається в умовах, коли попит на меблі в Україні продовжує залишатися низьким і становить близько 50% від рівня 2008 р. За його словами, найближчим часом представники меблевої та деревообробної галузей планують звернутися до вищого керівництва країни щодо запровадження експортного мита на деревину й скасування мита на ввезення комплектуючих для меблів.