Україна починає готуватися до переходу на шосту версію IP-протоколу – IPv6.

Так, 11 лютого 2011 року реєстратор NIC.UA упровадив підтримку протоколу IPv6 для доменних імен. Тепер клієнти NIC.UA можуть указувати АААА-запис в настройках доменних імен, тобто настроювати свої домени для використання протоколу IPv6. DNS-сервера реєстратора доступні як по протоколу IPv4, так і по IPv6. Таким чином, доменні імена, що реєструються за допомогою NIC.UA, зможуть працювати і з новими IP-адресами.

IP-адреси нової, 6-ої версії, зовсім скоро стануть такими ж звичними і широко використовуваними, як і IP-адреси 4-ої версії, які зараз ми звикли бачити. Але для того, щоб доменне ім'я містило новий вигляд IP-адреси, потрібна відповідна підтримка, а саме - запис типу “AAAA” в налаштуваннях доменного імені (стара версія IP адреси вказувалася в записі типу “A”).

Відео дня

Про брак адрес в IPv4 фахівці організації NRO (Number Resources Organization), що займається управлінням адресним простором Інтернету, офіційно заявили близько року тому. Останні блоки IP-адрес старої версії були виділені 3 лютого 2011 року.

Вирішити проблему може тільки нова версія протоколу - IPv6. Перехід на новий протокол стає обов'язковою умовою нормального функціонування Інтернету в світі. Адреси IPv6 відображаються як вісім груп по чотири шістнадцятиричні цифри, розділені двокрапкою, наприклад: 2001:0db8:11a3:09d7:1f34:8a2e:07a0:765d. Новий протокол забезпечить по 5*1028 адрес на кожного жителя Землі, тобто практично необмежену кількість адрес.

Перехід на IPv6 буде розпочатий у “Всесвітній день IPv6”- 8 червня 2011 року, коли найбільші онлайн-ресурси пропишуть записи типу “AAAA” в своїх доменах. До цієї дати не рекомендується прописувати IPv6 адреси, але необхідно протестувати свої домени і переконатися в тому, що ваш інтернет-провайдер готовий до роботи на новій версії адресації мережі Інтернет.
Клієнти реєстратора NIC.UA можуть почати тестування і налаштування AAAA-запису в своїх доменах вже зараз, а значить - своєчасно підготуватися і використовувати можливості нового протоколу. На даний момент NIC.UA є єдиним реєстратором доменів в Україні, що надає підтримку протоколу IPv6.

* * * Сервіс NIC.UA, створений в 2007 році компанією «Сервіс Онлайн», надає повний спектр послуг з реєстрації доменів і торгових марок. Особливістю NIC.UA є те, що всі послуги здійснюються автоматично, без участі людини. Компанія є новатором на ринку доменної реєстрації, регулярно упроваджуючи нові функції та способи роботи з клієнтами.