Київ. 10 лютого. УНІАН. Ініціатива продавати сільськогосподарські землі лише фізичним особам України обмежує зростання цін на них.

Таку думку висловив на прес-конференції в УНІАН експерт в галузі агропромислового комплексу і земельного права Аркадій КОРНАЦЬКИЙ.

Він нагадав, що законопроектом про ринок земель пропонується зробити єдиним покупцем землі громадян України.

Відео дня

«Це прямий удар по інтересах селянина-землевласника. Який громадянин України, окрім декількох сотень, за реальні і великі гроші зможе купити землю? Сподівання на велику ціну може бути лише в тому випадку, якщо покупцями землі виступатимуть українські юридичні особи, які засновані не лише громадянами і юридичними особами України, але й мають серед співзасновників іноземних юридичних осіб. Це могло б підняти ціну сільськогосподарських земель у десятки разів, ці гроші одержав би український селянин, і вони б пішли в економіку України. А якщо буде дозволено купувати землі лише фізичним особам, це будуть копійки», – вважає А.КОРНАЦЬКИЙ.

«Я упевнений, що більшість землевласників, які одержали земельні ділянки, хотіли б їх продати, а продати нема кому», – додав він, пояснивши, що купівельна спроможність внутрішнього ринку України на землю може оцінюватися в 1,5 млрд. дол., а продаж сільгоспземель юридичним особам з іноземним капіталом дозволила б виручити за землю великі кошти, оскільки зовнішні ринки мають у своєму розпорядженні надлишок фінансових капіталів.

Щодо вартості землі А.КОРНАЦЬКИЙ зазначив, що «економічно обгрунтований мінімальний грошовий рівень – 5 тис. грн. за 1 гектар плюс рента». «Це той механізм, за яким, я вважаю, правильно купувати земельні паї. Не один раз заплатити гроші і забути про того, хто продав, а підтримувати його і надалі сплатою ренти, яка є значною частиною нинішньої орендної плати», – підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, закон про ринок земель планується прийняти у Верховній Раді України в першому кварталі 2011 року. Законопроект про оборот земель сільськогосподарського призначення передбачає запобігання спекуляціям із землею, врегулювання питань щодо того, хто має право купувати землю (іноземні громадяни не мають права купувати сільгоспземлі), а також встановлює мінімальну вартість сільськогосподарських земель.

Нагадаємо, скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення передбачається з ухваленням законів «Про державний земельний кадастр» і «Про ринок земель».