Київ. 9 лютого. УНІАН. Усунення порушень у сфері оренди ринкових площ дозволить додатково залучити до державного бюджету більш як 30 млрд. грн.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова київської організації Всеукраїнського професійного союзу «Столиця - Регіони» Святослав ШВЕЦОВ, земля, на якій розташовані 98% з 3 800 ринків, що існують в Україні, знаходиться у довгостроковій оренді якихось структур, які, по суті, є адміністраціями ринків. При цьому вартість оренди землі для таких структур і вартість, за якою ці структури передають в оренду вже безпосередньо торгові місця підприємцям, істотно відрізняються.

За його словами, розрахунки, проведені підприємцями, показали, що ставки оренди можуть відрізнятися в десятки разів.

Відео дня

«У середньому, по країні орендар-підприємець платить 350 грн. на місяць за 1 кв. м (торгового місця - УНІАН), при цьому на всіх ринках електроенергія і комунальні послуги сплачуються окремо. Тобто 350 грн. - це плата тільки за оренду землі. При цьому розрахунки показали, що керівництво ринків платить за оренду 1 кв. м на місяць від 12 до 18 грн., - сказав С.ШВЕЦОВ. – Вийшло, що 36 млрд. грн. проходить і сплачується через ці структури, при цьому до бюджету потрапляє лише 6-6,5 млрд. грн.».

На його думку, потрібно ліквідувати посередників в особі адміністрацій ринків для того, щоб зробити неможливими зловживання при оренді торгових площ і уникнути втрат для держбюджету.

«Ми пропонуємо уряду прийняти закон про соціальний статус ринку, і перевести всі ринки у комунальну власність, тобто розірвати договори оренди з нинішнім керівництвом ринків, у першу чергу, унаслідок масових порушень ними законодавства», - заявив С.ШВЕЦОВ.

Як зазначив член Ради підприємців при Верховній Раді України Юрій ЄРЕМЕНКО, безліч порушень зафіксована і на столичних ринках. Так, він заявив про порушення при приватизації торгових площ на столичному «Радіоринку», а також про існування схеми мінімізації сплати податків за рахунок укладення відразу двох договорів з підприємцями, що орендують торгові місця, на авторинку на проспекті Перова. Крім того, він повідомив, що на місці книжкового ринку «Петрівка» вже давно повинен стояти торговий комплекс.

“У 2004 або в 2005 році договір оренди ринку (ринку «Петрівка» - УНІАН) закінчився. 2,5 роки, поки ринок знаходився на тій території, до бюджету не падало ні копійки, оскільки не було договору оренди. У 2007 році був укладений договір будівництва торгового комплексу на території, на якій знаходиться ринок. Отже все, що ви там зараз побачите, цього фактично немає», - сказав Ю.ЄРЕМЕНКО.

Він підкреслив, що про всі ці випадки давно поінформовані правоохоронні органи, проте жодних рішень поки що не ухвалювалося.