Київ. 4 лютого. УНІАН. Адвокат затриманого колишнього першого заступника начальника Головного управління капітального будівництва Черкаської обласної державної адміністрації Олександра ІЛЬЧЕНКА Валерій БУНЯК звертатиметься до Європейського суду з прав людини через незаконне тримання під вартою його підзахисного та ненадання йому права на лікування.

Про це В.БУНЯК заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами адвоката, співробітники Черкаського обласного управління міліції 10 вересня минулого року затримали О.ІЛЬЧЕНКА за звинуваченням у заволодінні бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем (частина четверта статті 191 Кримінального кодексу України) в сумі майже 134 тис. грн.

Відео дня

Як зазначив В.БУНЯК, позавчора О.ІЛЬЧЕНКУ було змінено міру запобіжного заходу з арешту на заставу. Проте замість виконання власного рішення, слідчий, всупереч Кримінально-процесуальному кодексу, направив постанову про зміну запобіжного заходу на погодження прокурору Черкаської області.

«Враховуючи, що до цього часу Олександр ІЛЬЧЕНКО залишається під вартою, можна припустити, що прокуратура постанову або не погодила, або не отримала", - сказав адвокат, додавши, що "вигадування слідчим непередбачених законом погоджень вчиняється з особистого інтересу уникнути відповідальності та містить ознаки злочину за частиною першою статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання посадовим становищем)". "У зв’язку з цим мною, враховуючи бездіяльність прокуратури Черкаської області, направлено відповідну заяву про злочин особисто генеральному прокурору України», - сказав В.БУНЯК.

За словами адвоката, обвинувачення, які висуваються О.ІЛЬЧЕНКУ, є надуманими. Як зазначив В.БУНЯК, О.ІЛЬЧЕНКО був призначений на посаду першого заступника начальника Головного управління капітального будівництва Черкаської ОДА, але його кандидатуру не погоджував Мінрегіонбуд України. Відповідно, у той час він не мав права підписувати документи управління, не мав рангу держслужбовця та не виконував обов’язки начальника управління у випадку відсутності самого начальника.

Крім того, адвокат стверджує, що перевірка, проведена обласним контрольно-ревізійним управлінням в рамках кримінальної справи, повністю підтвердила непричетність О.ІЛЬЧЕНКА до вчинення злочину. «В акті ревізії обсягом у 275 сторінок ім’я мого підзахисного згадувалося лише один-єдиний раз та й то в контексті порушення правил бухгалтерського обліку, яке не призвело до збитків», - сказав В.БУНЯК. Разом із тим він зауважив, що людина, яка нібито написала заяву про явку з повинною, за якою порушено кримінальну справу проти О.ІЛЬЧЕНКА, зараз відмовилася від своїх свідчень про нібито передачу О.ІЛЬЧЕНКОВІ коштів, і стверджує, що давала ці свідчення під тиском представників міліції.

Враховуючи це, адвокат не виключає, що затримання О.ІЛЬЧЕНКА пов’язане із дорученням Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, коли той, відвідуючи музей Траса Шевченка у Каневі, доручив правоохоронцям перевірити законність використання бюджетних коштів, виділених на реконструкцію музею.

"Черкаська міліція, не особливо розбираючись, схопила першого-ліпшого, з розрахунком, що все одно якісь правопорушення за ним знайдуться. А тепер, коли стало зрозуміло, що затриманий “чистий”, вони не хочуть плямити честь мундира (як вони її розуміють) – тобто визнати свою помилку і випустити невинну людину», - сказав В.БУНЯК.

Разом із тим він вказав на факти порушень при утриманні О.ІЛЬЧЕНКА та ненадання йому лікування. Зокрема, зазначив адвокат, його підзахисний утримується в ізоляторі тимчасового тримання замість слідчого ізолятора, як це передбачено законом. Крім того, О.ІЛЬЧЕНКО поступово втрачає слух, і йому необхідно зробити операцію в Інституті отоларингології, що підтверджується висновком судово-медичної експертизи, але міліція протягом 3,5 місяців нехтує висновком експертів, й О.ІЛЬЧЕНКО може стати інвалідом.

У зв’язку з викладеним В.БУНЯК висловив сумнів, що "Держава Україна здатна самотужки впоратися зі зловживаннями керівництва черкаської міліції, і тому О.ІЛЬЧЕНКО збирається подавати заяву щодо його незаконного тримання під вартою та ненадання лікування до Європейського суду з прав людини".

"Я думаю, що ця справа не є політичною, а є кар’єристською, оскільки, не виключаю, що за нею стоять люди, які хочуть отримати за це якісь преференції для себе", - припустив В.БУНЯК.