Київ. 3 лютого. УНІАН. Реалізація реформ у житлово-комунальному господарстві без суспільної підтримки може привести до комунального «майдану».

Таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловив голова експертної ради Союзу власників житла України, екс-міністр з питань ЖКГ Олексій КУЧЕРЕНКО.

Під час прес-конференції він озвучив 10 питань до уряду, без яких неможливе проведення комунальної реформи.

Відео дня

«Я переконаний, що сьогодні із суспільною підтримкою реформ є проблеми. Останні події, які розгортаються навколо тарифної політики, і навколо дискусій і спроб протиснути Житловий кодекс, наштовхують на думку, що насамперед необхідно займатися суспільною підтримкою. Податковий "майдан" може перетворитися на житлово-комунальний "майдан", якщо уряд не очолить рух і не перетворить цей рух на майданчики в кожному будинку, кожному дворі, мікрорайоні, місті по обговоренню наших житлових проблем, проблем власності», - сказав О. КУЧЕРЕНКО.

На думку експерта, уряд має зайнятися закріпленням спільної власності на майно.

«Я переконаний, що слід негайно збудувати модель закріплення, реєстрації цієї власності в управлінні і негайно її реалізувати. Саме це має створити соціальну базу для реформ», - сказав він.

О.КУЧЕРЕНКО вважає, що якщо «батогом» у здійсненні реформ є підвищення тарифів на комунальні послуги, то «пряником» має бути реалізація інвестиційних енергозбережних проектів у будинках (встановлення лічильників, ремонт дахів і внутрішньобудинкових мереж), для чого необхідно провести енергоаудит і паспортизацію житлового фонду.

Він також вважає помилкою встановлення НКРЕ підвищених тарифів по 140 теплокомуненерго і 39 водоканалах без громадського обговорення і визначення всіх інвестиційних складових для кожного суб'єкта.

О.КУЧЕРЕНКО зазначив, що ні 3 млрд. грн. у 2010-му, ні 5,9 млрд. грн. у 2011 році на реформування ЖКГ з держбюджету не передбачені, що означає компенсацію цих коштів за рахунок підвищення тарифів, тобто «з кишені громадян».

На думку експерта, необхідно припинити процес передачі комунальних підприємств у концесію, враховуючи одержаний негативний досвід, і знайти інші механізми публічно-приватного партнерства.

Експерт також закликав модернізувати процес розподілу субсидій на оплату комунальних послуг, оскільки сьогодні вони не доходять до тих, кому мають прямувати.