Київ. 27 січня. УНІАН. Почесний президент будівельної компанії “Житлобуд” Іван КУРОВСЬКИЙ називає корисною для Олександрівської лікарні побудову 17-поверхового житлового будинку на її території впритул до операційних корпусів.

Про це він повідомив журналістам на прес-конференції в УНІАН.

Почесний президент “Житлобуду” заявив, що “усі процедури відведення земельної ділянки були проведені у відповідності до законодавства”. Як приклад, І.КУРОВСЬКИЙ додав, що 21 грудня 2006 року з цього питання були проведені громадські слухання.

Відео дня

Окремо керівник “Житлобуду” заявив, що побудова багатоповерхівки на схилі над лікарнею не тільки не є загрозою для неї, а навпаки - є корисною для подальшого успішного функціонування медичного закладу. “Я заявляю, що, навпаки, лікарня позбавиться на довгі роки небезпеки зсуву ґрунтів”, – переконує І.КУРОВСЬКИЙ.

Водночас, відповідаючи на питання журналістів, він не спромігся пояснити суті нововиявлених обставин, на підставі яких у грудні минулого року Вищий господарський суд України скасував власне рішення про заборону будівництва на території Олександрівської лікарні. “Якщо суд визнав, що вони нововиявлені, значить вони нововиявлені”, – зауважив І.КУРОВСЬКИЙ.

Він також заявив, що проти будівництва виступають люди, які “мають власний суто меркантильний інтерес”. За словами керівника “Житлобуду”, ці люди вимагали виділення їм у будинку, що планується побудувати, квартир або приміщень під офіси в обмін на згоду на будівництво. Разом з тим І.КУРОВСЬКИЙ, незважаючи на прохання журналістів, відмовився назвати прізвища цих осіб.

Крім того, І.КУРОВСЬКИЙ розповів, що у 2007 та 2008 роках Київська санепідемстанція разом з представникам Міністерства охорони здоров’я проводили перевірки ґрунтів на території забудови і не виявили збудників інфекційних хвороб, про що неодноразово попереджали фахівці та представники громадськості. “При дослідженні ... збудників сибірської язви не виявлено”, – зачитав І.КУРОВСЬКИЙ витяг з висновку Київської СЕС від 26 грудня 2007 року.

Як повідомляв УНІАН, рішення про виділення компанії “Житлобуд” землі площею 0,06 га на території Олександрівської (Жовтневої) лікарні було прийнято Київрадою 10 липня 2003 року.

На початку 2007 року на території лікарні розпочалися активні будівельні роботи. Кияни виступили на захист Олександрівської лікарні від забудови і організували цілодобове чергування. Під час конфлікту відбувалися численні зіткнення активістів - захисників лікарні і представників забудовника.

Під час підготовчих робіт забудовник вирубав на території меморіального парку ім. Богомольця, що на території лікарні, 226 дерев.

Згодом столична мерія видала розпорядження про припинення будівництва.

В грудні 2010 року Вищий госпсуд скасував власне рішення про заборону будівництва на території Олександрівської лікарні, яке раніше вважалося таким, що не підлягає оскарженню. Підставою для цього став лист Міністерства культури, яким це відомство підтверджує згоду Головного управління охорони культурної спадщини і реставраційно-відновлювальних робіт КМДА на будівництво.

Водночас 19 січня 2011 року заслужений лікар України, професор, директор Інституту дерматокосметології доктора О.Богомолець Ольга БОГОМОЛЕЦЬ вважає будівництво багатоповерхівки на території Олександрівської лікарні небезпечним.

«Вищий господарський суд скасував власне рішення на підставі документів, начебто нововиявлених. Але знову таки, є докази того, що ці документи, по-перше, не є нововиявленими, і, по-друге, вони не дозволяють будувати будинок на території Олександрівської лікарні. Нововиявленим документом є старий лист Міністерства культури, який говорить про іншу адресу і де Міністерство культури стверджує, що там немає культурних пам’яток і вони не заперечують проти будівництва», - уточнила О.БОГОМОЛЕЦЬ.

Вона наголосила, що якщо на запланованому майданчику поблизу лікарні буде зведено будівлю, то Олександрівська лікарня не зможе працювати. «Планується звести 17-поверхову будівлю (не враховуючи 4 чи 5 рівнів підземного паркінгу) в 7 метрах поряд із двома операційними корпусами. За нашим законодавством, за стандартами, за нормами, за вимогами санепідемстанції, відстань від житлового будинку до корпусу лікарні має бути принаймні 30 метрів…», - пояснила вона.