Київ. 27 січня. УНІАН. Сьогодні, в Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, у великому залі Київського будинку вчених відбудеться меморіальний вечір.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив президент Єврейського форуму України Аркадій МОНАСТИРСЬКИЙ.

За його словами, вечір, в якому візьмуть участь представники Адміністрації Президента України, секретаріату Кабінету Міністрів і депутати Верховної Ради України, організований Єврейським форумом, Єврейським фондам України і Міжнародним правозахисним рухом «Світ без нацизму» в рамках Всеукраїнської акції «Шість мільйонів сердець».

Відео дня

Він повідомив, що на адресу меморіального вечора надійшли привітання прем'єр-міністра України Миколи АЗАРОВА, а також голови Верховної Ради України Володимира ЛИТВИНА.

А.МОНАСТИРСЬКИЙ відзначив, що «особливої уваги на вечері буде надано живим свідкам трагедії єврейського народу: колишнім в'язням гетто і нацистських концтаборів, праведникам миру і дітям війни». Сьогодні також меморіальні вечори і конференції відбудуться у всіх обласних центрах України і Автономній Республіці Крим. Завершиться меморіальний вечір у Києві концертом лауреата міжнародних конкурсів струнного квартету «Гармонія» з Чернівців зі спеціальною програмою «Музика євреїв світу», присвяченою пам'яті жертв Голокосту.

Радник президента Міжнародного правозахисного руху «СВіт без нацизму» Андрій ГАДЖАМАН повідомив, що цей рух створено в червні 2010 року. Він повідомив, що сьогодні в рамках проведення Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту Представництво Російської Федерації в ООН, МПР "Світ без нацизму" і Американський форум російськомовного єврейства проводять в Штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку круглий стіл «Світ без нацизму – глобальне завдання людства на сучасному етапі й 65-річчя Нюрнберзького процесу». А.ГАДЖАМАН процитував вітання президента МПР «Світ без нацизму» Бориса ШПІГЕЛЯ учасникам круглого столу, який наголосив: «Ми виступаємо за створення міжнародної системи структурної протидії неонацизму і радикальному націоналізму, спробам обілення злочинів нацистів та їхніх поплічників». За його словами, головними пріоритетами організації є моніторинг і профілактика виникнення і розповсюдження нацистських ідей і дій; налагодження взаємодії з національними, європейськими, міжнародними правоохоронними і судовими структурами для припинення будь-яких проявів неонацизму, расизму і ксенофобії, зокрема героїзації нацистів, нацистських злочинців та їхніх поплічників, заперечення Голокосту; співпраця з Організацією Об'єднаних Націй, міжнародними організаціями, парламентами, громадськими об'єднаннями з контролю над процесом денацифікації в державах - членах ООН; увічнення пам'яті жертв Другої світової війни і Голокосту, героїв Опору і воїнів-визволителів.

Голова ВГО «Правозахисна організація «Спільна Мета» Руслан БОРТНИК зазначив, що вони звернулися до міністра внутрішніх справ України і до Державної судової адміністрації із закликом обнародувати державну статистику боротьби з ксенофобією за 2010 рік. За інформацією організації, кількість лише зафіксованих злочинів на грунті антисемітизму і ксенофобії зростає, і за підсумками 2009 р. становила не менш як 35-40 випадків, 2010 року – 70 випадків. Р.БОРТНИК зазначив, що рівень толерантності, за даними Інституту соціології НАН України, з 1994 по 2010 р. стосовно росіян знизився в 2 рази (з 80% до 45%), євреїв – в 3 рази (з 11% до 33%), кримських татар – в 2 рази (з 9% до 4%), рома – в 5 разів (з 11% до 2%). За його словами, разом з тим, за офіційною інформацією, одержаною з МВС України і Державної судової адміністрації про кількість порушених і розглянутих справ за скоєння злочинів про порушення рівноправ'я громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності чи ставлення до релігії (ст. 161 Кримінального кодексу України), за 2009 рік МВС зареєструвало лише 4 кримінальних справи за статтею 161 Кримінального кодексу України. При цьому, за даними Державної судової адміністрації України, за весь рік жодної справи не було передано до суду.

Р.БОРТНИК зазначив, що за злочини, скоєні в попередні роки, було ухвалено вирок аж за однією справою, ще одна справа перебуває на стадії розгляду, а в судах також розглядалася одна справа попередніх років за ст. 161 стосовно трьох громадян України. «В результаті, лише один із них був засуджений за розпалювання расової і національної ворожнечі (й то, відбувся умовним терміном)», - додав він. За його словами, «на тлі наведеної офіційної статистики та інформації про численні факти прояву ксенофобії, антисемітизму і розпалювання національної ворожнечі, будь-які заяви чи запевнення керівництва правоохоронних і судових органів про «боротьбу» з ганебними явищами виглядають відвертою брехнею». Р.БОРТНИК наголосив, що навіть явно антисемітські і ксенофобські випадки правоохоронні органи часто кваліфікували як «хуліганство», або взагалі не розглядали.