Київ. 20 січня. УНІАН. Президент благодійного фонду «Допомога онкохворим дітям» Валентина МАРКЕВИЧ звинуватила Міністерство охорони здоров'я України у зловживаннях у сфері лікування онкохворих дітей.

На прес-конференції в УНІАН вона заявила, що поза чергою були проліковані співробітники Міністерства охорони здоров'я. «Ми звернулися з цього приводу в Генпрокуратуру і вона дала відповідь, про те, що троє співробітників відомства були проліковані поза чергою. У результаті цього померли 5 дітей із списку, так і не дочекавшись лікування за кордоном», - відзначила В.МАРКЕВИЧ, наголосивши, що на сьогодні Генеральна прокуратура «призначила додаткову комісію з дослідження причин загибелі п'ятьох дітей, які перебували у списках, і взаємозв'язку з членами комісії».

За словами В.МАРКЕВИЧ, в Україні діє програма лікування наших громадян за кордоном, яку фінансує держава. «Мінохоронздоров'я України за 2009-2010 роки одержало на це близько 63 млн. гривень. Члени комісії Міністерства охорони здоров'я визначають, хто може поїхати лікуватися за кордон, хто ні», - сказала В.МАРКЕВИЧ.

Відео дня

Вона відзначила, що люди, яким поза чергою оплачували лікування за кордоном, одержували на це дозвіл за тиждень, інколи й за три дні, водночас смертельні хворі діти чекали своєї черги по декілька років. «Їх уже немає в живих. А батьки одержали лише компенсацію за свої витрачені (на лікування дітей) гроші. Я звинувачую Мінохоронздоров'я у смерті цих дітей, і ініціюватиму, аби батьки, які не дочекалися цього лікування зверталися до Європейського суду за захистом своїх прав. Вони мають на це повне право», - відзначила В.МАРКЕВИЧ.