Київ. 19 січня. УНІАН. 24 та 25 січня Івано-Франківський обласний академічний театр імені Івана Франка покаже у Києві вистави «Солодка Даруся» та «Нація» за однойменними творами письменниці Марії МАТІОС.

Про це режисер-постановник вистав, художній керівник Івано-Франківського обласного академічного театру Ростислав ДЕРЖИПІЛЬСЬКИЙ та сама М.МАТІОС повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами Р.ДЕРЖИПІЛЬСЬКОГО, вперше вистава “Солодка Даруся” була показана у 2008 році в Івано-Франківську і користувалася великим успіхом у глядачів.

Відео дня

Після цього театр гастролював з цим спектаклем на декількох фестивалях в різних містах України, зокрема на “Гогольfest” у Києві. Також у 2009 році “Солодка Даруся” була показана на сцені київського “Молодого театру”, нинішній візит у Київ є вже третім і став можливим завдяки фінансової підтримки Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

За словами Р.ДЕРЖИПІЛЬСЬКОГО, вистава “Нація” стала певним продовженням творчої лінії театру. Спектакль складається з чотирьох новел про складну історію визвольної боротьби у Західній Україні. Сценарій вистави заснований грунтується на реальних фактах. Як зазначив режисер, наскрізним образом вистави є лялька-мотанка – давній оберіг, посередник між живими й мертвими та ще не народженими.

У свою чергу, М.МАТІОС висловила думку, що «Солодка Даруся» та «Нація» досі є актуальними.

“Я ніколи не думала, що книга “Нація” може бути такою актуальною на 20-му році української незалежності”, – сказала автор романів М.МАТІОС.

За її словами, так само і “Солодка Даруся” є віддзеркаленням нинішніх подій.

Кияни зможуть переглянути вистави на сцені національного театру імені Івана Франка.