Київ. 28 грудня. УНІАН. Заступник голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО вважає, що 2010 рік розпочинався як рік надії і сподівань, а завершився як рік розчарувань і недовіри.

Про це він завив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

“Цей рік позначився як рік розчарування та недовіри, хоча починався як рік сподівань”, - сказав М.ТОМЕНКО. Віце-спікер зауважив, що це підтверджують результати всеукраїнського опитування стосовно оцінки громадянами подій року, що минає, яке провело «Українське демократичне коло» на замовлення Інституту політики.

Відео дня

Так, за словами М.ТОМЕНКА, лише 9,6% громадян вважають, що нинішній рік для України був хорошим, натомість, відносна більшість українців (45%) вважає, що цей рік був для країни поганим. При цьому, додав він, 39,3% опитаних дотримуються думки, що 2010 рік був для України ані хорошим, ані поганим.

Водночас, більш загрозливою, на думку віце-спікера, є тенденція до тотальної недовіри. За його словами, нині суспільство не довіряє значною мірою і владі, і опозиції. Він наголосив, що громадяни не довіряють судам, місцевій владі, правоохоронним органам тощо. Влада ж в свою чергу не довіряє українським журналістам, експертам тощо. В той же час М.ТОМЕНКО звернув увагу на те, що «фактично сьогодні країна живе в системі не лише недовіри, а й відсутності стратегії оптимістичного розвитку». «Тобто всі хочуть, щоб життя покращилося, але ніхто не бачить коли ця оптимістична модель запрацює», - додав він.

За словами М.ТОМЕНКА, сьогодні суспільство для себе визначило три своєрідні країни: країна, де владу вважають меншим злом, а опозицію більшим, країна, де опозиція – менше зло, а влада – більше і країна, де і влада, і опозиція – велике зло. Віце-спікер наголосив, що якщо перша і друга країна – розподіл країни на відносних прихильників і противників – не є новиною, то історія з третьою країною, яку він умовно назвав «країна проти всіх», – є новою тенденцією в українській політиці. Крім того, за його словами, розчаруванням можна назвати і те, що опозиція не вибудувала єдиної системної логіки в своїй поведінці. “Ті чи ніші опозиційні лідери на тих чи інших каналах радіють з того, що посадили того чи іншого опозиціонера з іншої партії”, - додав він. М.ТОМЕНКО також додав, що негативом є і відсутність на політичному рівні режиму стримування та противаг. Крім того, додав він, цей рік можна охарактеризувати як рік втратити парламентаризму.