Київ, 27 грудня. УНІАН. Адвокат Ігор ФОМІН вважає незаконним рішення Печерського районного суду Києва про зміну для екс-міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА міри запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту строком на два місяці та оскаржуватиме його в апеляційному порядку протягом трьох днів.

Про це І.ФОМІН повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Ніяких підстав для зміни міри запобіжного заходу немає. Суд, з нашої точки зору, повинен був надати нам необхідні документи, як це передбачено нормами права. Саме тому ми будемо писати апеляційну скаргу, в якій будемо оскаржувати до Апеляційного суду", - сказав І.ФОМІН.

Відео дня

У свою чергу правозахисниця Катерина ЛЕВЧЕНКО додала, що згідно із законодавством, рішення суду може буде оскаржено протягом трьох днів. "Це буде зроблено", - наголосила вона.

І.ФОМІН також звернув увагу на те, що вчора Ю.ЛУЦЕНКО був затриманий за іншою кримінальною справою, в той час як слідчий під час сьогоднішнього засідання суду пояснював необхідність взяття екс-міністра його відмовою знайомитися з матеріалами кримінальної справи, в якій фігурує його водій. "Фактично до сьогодні ми не знаємо, з яких підстав відбулося вчора затримання ЛУЦЕНКА. Оскільки до цього часу ні мені, як його адвокату, ні йому особисто постанову про порушення кримінальної справи не було надано. Не було надано також постанову про його затримання", - зазначив він.

За словами народного депутата Олеся ДОНІЯ, як тільки у залі суду Ю.ЛУЦЕНКО повідомив, що вчора співробітники СБУ пояснили його затримання новою кримінальною справою, яку нібито порушено в результаті розслідування справи про отруєння Віктора ЮЩЕНКА, екс-міністра внутрішніх справ вивели із зали судового засідання. "Це стало новиною і для адвоката, і для самого Юрія ЛУЦЕНКА. І за що він був затриманий - ніхто не знає. Просто прокурор сьогодні під час суду сказав, що розгляд справи не з того приводу, з якого вчора він був затриманий. Це абсурд", - наголосив депутат.

О.ДОНІЙ переконаний, що кримінальне переслідування Ю.ЛУЦЕНКА є політично замовним. "Це не справа по політичному переслідуванню ЛУЦЕНКА. Це справа - по створенню механізму репресій в Україні, згортання демократії, створення авторитарного режиму, а відповідно, нам всім потрібно думати, як взаємодопомогати, як зробити відсіч цьому режимові, інакше по одинці переклацають кожного - спочатку буде ЛУЦЕНКО, потім - ТИМОШЕНКО, а потім може бути кожен з нас", - заявив народний депутат України.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Печерський районний суд Києва змінив міру запобіжного заходу екс-міністру внутрішніх справ Юрію ЛУЦЕНКУ з підписки про невиїзд на взяття під варту.

Таким чином, суд задовольнив подання слідчого Генеральної прокуратури Сергія ВОЙЧЕНКА. Позиція прокуратури ґрунтувалася на тому, що обвинувачений не з’являвся до слідчого, тим самим грубо порушив вимоги, передбачені підпискою про невиїзд.

Згідно з рішенням суду, Ю.ЛУЦЕНКО перебуватиме під вартою протягом двох місяців.