Київ. 23 грудня. УНІАН. Громадська рада з питань інформаційно-комунікаційних технологій пропонує створити на своїй базі Раду з питань розвитку інформаційного суспільства при Президенті України.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили члени цієї громадської організації.

Пропозиція міститься у відкритому листі Громадської ради на адресу глави держави, підписаному представниками більш як 20 організацій, що входять до ради.

Відео дня

"Ми вважаємо розвиток інформаційного суспільства одним із головних пріоритетів країни і вітаємо курс Президента на дерегуляцію різних сфер діяльності й те, що наступний рік оголошено ним Роком освіти та інформаційного суспільства України. Ми пропонуємо для реалізації всього цього практичний механізм - створити на базі нашої Громадської ради з ІКТ Раду при Президенті України, куди можна залучити ще й інші зацікавлені об'єднання, що представляють громадянське суспільство України", - сказала голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна ПОПОВА.

Рада, за ідеєю ініціаторів її створення, має буде здійснювати попередню експертизу нормативних актів щодо ІКТ і контролювати виконання програми інформатизації.

У свою чергу, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців з питань ІКТ Іван ПЕТУХОВ відзначив, що останніми роками питанням інформатизації приділялося замало уваги і найближчим часом чекати на покращення ситуації немає підстав.

"Ми, поза сумнівом, вітаємо адміністративну реформу, що проводиться, але вітаємо її як підхід. Якщо ж дивитися по суті, тобто ряд моментів, які викликають у нас занепокоєння. Перш за все це те, що з (назви - УНІАН) Комітету з науки, інновацій та інформатизації випадково зникло слово "інформатизація" і трансформувалося в слово "інформація". Даруйте, як говорять в Одесі, це дві великі різниці. Тобто, ми зараз бачимо і відчуваємо державний вакуум щодо цього питання. Тоді давайте запитаємо: як же ми наступного року виконаємо указ Президента, згідно з яким 2011 рік названо Роком освіти і розвитку інформаційного суспільства? Хто ж його розвиватиме? Виявляється, крім нас з вами, більше розвивати його нікому. Раз так стоїть питання, ми не боїмося взяти на себе таку відповідальність", - сказав І.ПЕТУХОВ.

Він відзначив, що силами Ради з питань ІКТ можна буде створити нормативно-правову базу, адаптувати кращий світовий досвід у цій сфері до українських умов.

Також, аргументуючи необхідність створення спеціального органу при Президенті, члени Громадської ради з питань ІКТ відзначили, що сьогодні влада до громадських організацій прислухається не достатньо уважно.

"Звичайно, можна і без ради при Президенті громадським організаціям робити якісь конкретні речі. Але необхідно, щоб цей голос був почутий. Зараз є проблема, що державні органи, які регулюють інформаційно-комунікативний, телерадіоінформаційний простір, не прислухаються до громадських організацій", - сказала виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Катерина КОТЕНКО.