Київ. 20 грудня. УНІАН. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА вважає, що політику України проводить Москва, а економіку – Міжнародний валютний фонд.

Про це експерт сказав на прес-конференції в УНІАН на тему: “Політичні підсумки року”.

“Мушу констатувати, що економіку України проводить МВФ, а політику України проводить Москва. Я сподіваюся, що у 2011 році ми від цього відійдемо”, - зауважив він.

Відео дня

В.БАЛА зазначив, що МВФ ніколи не займається структурними реформами в країні, якій позичає гроші, а тільки виставляє перелік вимог, які, на думку фахівців фонду, держава має виконати, щоб повернути кошти.

“Все, що робиться зараз на вимогу і виконання тих зобов’язань, які ми дали МВФ, - не факт, що це буде добре для України. Мені видається, що на сьогодні не можна вважати політику самостійною і такою, яка б відповідала конкретно Україні”, - додав експерт.

За його словами, якщо попередня українська влада у своїй зовнішній політиці не враховувала інтереси Росії, то нинішня влада, враховуючи інтереси РФ, забуває про інтереси України.

На переконання В.БАЛИ, 2010 рік був роком втрачених можливостей, які створили у суспільстві атмосферу невпевненості у майбутньому.

За словами експерта, маючи серйозний кредит довіри, Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ мав би почати реалізацію структурних реформ, але їх просто “заговорили”.

В.БАЛА також висловив думку, що в Україні немає політичної еліти. “Я б кваліфікував людей, які сьогодні при владі, як політичний клас. Це стосується як представників влади, так і опозиції. Яке головне завдання політичного класу? Це боротьба за владу, і от цей політичний клас постійно воює за свою владу”, - додав він.

У свою чергу, заступник директора АМС Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ констатував, що після скасування змін Конституції, внесених 2004 року, Україна від перехідної демократії підійшла ближче до авторитарної системи, що існувала за Президента Леоніда КУЧМИ.

“Якщо режим, який зараз існує, не проведе реформи і не перетворить посилення влади на конкретні дії, він закінчить так само як авторитарний режим КУЧМИ”, - переконаний О.ГОЛОБУЦЬКИЙ.

Головним позитивом цього року він вважає те, що в Україні сформувалося громадянське суспільство, яке не дозволяє їй реально перетворитися на авторитарну державу.