Київ. 7 грудня. УНІАН. Політичні вимоги підприємців, що висувалися на акціях протесту, які проходили нещодавно, все ж були вторинними щодо економічних вимог, пов'язаних з необхідністю ветування або внесення змін до Податкового кодексу.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив директор центру «Соціальний моніторинг» Дмитро ДМИТРУК з посиланням на результати опитування «Голос підприємця: листопад 2010 г.», проведеного серед учасників акцій протесту.

За його словами, політичні вимоги розвинулися через відсутність належного діалогу між урядом і підприємницьким співтовариством, а також через радикалізацію їх настроїв у ході участі в акціях протесту.

Відео дня

Так, Д.ДМИТРУК відзначив, що загалом 73% опитаних назвали як необхідні першочергові заходи відмову від прийнятого 18 листопада парламентом Податкового кодексу (46%) і внесення в нього поправок, запропонованих підприємцями (27%), тоді як відставка уряду, президента і дострокові вибори у ВР набрали тільки 12%, 5% і 3% відповідно. При цьому найбільшу популярність ідея відставки уряду отримала саме серед учасників акцій протесту.

Директор центру «Соціальний моніторинг» повідомив, що за наслідками опитування серед дій, які, на думку підприємців, мають бути реалізовані в першу чергу, - відмова уряду від ухвалення нового Податкового кодексу (68%); внесення змін, які обстоюють підприємці, до нового ПК (57%); введення нових реально діючих механізмів відповідальності урядовців за порушення законів, невиконання своїх посадових обов'язків, протиправні дії; вимога відставки уряду (51%).

Водночас він відзначив, що активніше вимогу відмови уряду від ухвалення нового Податкового кодексу підтримують опитані на заході країни (79% за сумою відповідей), у Харкові (84%) і Сімферополі (94%). Більший акцент на внесенні змін, пропонованих підприємцями, зробили опитані на сході країни (за сумою відповідей — 70% опитаних).

Крім того Д.ДМИТРУК повідомив, що 95% опитаних підтримують думку, що одночасно з введенням у дію нового Податкового кодексу мають бути введені норми, які підвищують відповідальність урядовців за порушення, перевищення повноважень, невиконання своїх функцій, і створені і запроваджені ефективні механізми контролю за діяльністю урядовців.

У свою чергу, співорганізатор акцій протесту підприємців на Майдані Незалежності Оксана ПРОДАН відзначила, що, незважаючи на заяви ряду політиків і політологів про те, що протестуючі підприємці своєї мети не досягли, те, що до Податкового кодексу були внесені серйозні зміни, можна вважати великим успіхом.

«Це (заяви політиків і політологів — УНІАН) свідчить тільки про те, що ці люди хочуть знівелювати можливість громадянського руху і попередити в майбутньому ті чи інші виступи проти влади, - сказала О.ПРОДАН. - Однозначно влада підтвердила і визнала, що підприємці мали рацію і що вони мали підстави виходити проти ухвалення того Податкового кодексу, затвердженого в першому читанні».

Вона також підкреслила, що протестуючі на Майдані підприємці у своїй більшості висували виключно економічні вимоги.

«Те, що у нас були виключно економічні вимоги, що підтверджується знову ж таки соціальним опитуванням, це правда. І радикальні політичні вимоги, які з'явилися вже пізніше, спровоковані великою кількістю людей, великою кількістю акцій, але вони практично не підтримувалися бізнесом, який виходив за право працювати», - відзначила О.ПРОДАН.

Опитування проводилося з 27 по 30 листопада 2010 року у 10 обласних центрах України: м. Сімферополь, Донецьк, Дніпропетровськ, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Київ, Львів, Одеса, Тернопіль, Харків. Методи опитування респондентів: 1 — учасники акцій протесту, 2 — учасники, відібрані за методом «сніжного кому». Всього опитано 979 респондентів.