Київ. 3 грудня. УНІАН. Українська всесвітня координаційна рада (УВКР) вимагає від Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА забезпечення національних прав українців в Росії.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили керівник Української всесвітньої координаційної ради Дмитро ПАВЛИЧКО та його заступник Михайло РАТУШНИЙ у зв'язку із скасуванням рішенням Верховного суду Росії реєстрації громадської організації "Федеральна національно-культурна автономія українців".

"Дружніх відносин між Україною та Росією не буде до тих пір, поки українці, які живуть в Росії, не матимуть такого забезпечення своїх національних прав, як росіяни, які живуть в Україні". - сказав Д.ПАВЛИЧКО.

Відео дня

М.РАТУШНИЙ вважає, що таке судове рішення є свідченням "зачищення" українських організацій в Росії, які існували з кінця минулого століття, а також створення псевдоукраїнських культурних товариств, які фінансуються з державного бюджету Росії та реалізують політику "один народ - дві держави".

Заступник голови УВКР переконаний, що скасування реєстрації громадської організації українців є порушенням Росією своїх міжнародних зобов'язань, зокрема, перед ОБСЄ, щодо збереження культурних, мовних та духовних потреб національних меншин.

За словами М.РАТУШНОГО, рішення про скасування реєстрації Федеральної національно-культурної автономії українців було ухвалено з надуманих причин, зокрема, за участь голови цієї організації у заходах з вшанування пам'яті жертв Голодомору, який Росія не визнає, а також за його інтерв'ю радіо "Свобода". "При цьому є документальне підтвердження того, що голова організації в день вшанування жертв Голодомору фізично не знаходився на території України", - зауважив він.

"Закриття автономії відбулось напередодні візиту Віктора ЯНУКОВИЧА в Росію і його переговорів з Президентом МЕДВЕДЄВИМ. Для українців Росії стало неприємною несподіванкою, що ні МЗС, ні Президент ЯНУКОВИЧ не піднімали питання причин закриття української культурної автономії", - підкреслив М.РАТУШНИЙ.

Як повідомляв УНІАН, 24 листопада Верховний суд РФ прийняв рішення ліквідувати Федеральну національно-культурну автономію українців Росії. Рішенням суду був задоволений позов Міністерства юстиції РФ, яке добивалося розпуску цієї організації у зв'язку з "виявленням порушень у господарській діяльності". Крім того, позов Мін’юсту РФ базувався на скарзі активіста фонду "Батьківщина" Миколи ЖУРАВЛЬОВА, який заявляв, що ФНКА УР "веде політичну діяльність, прославляє бандерівців і виливає негатив на Росію".

Робота ФНКА УР була припинена ще в жовтні 2009 року, проте співголова організації Валерій СЕМЕНЕНКО продовжував виступати у ЗМІ, організовувати заходи, присвячені пам'яті жертв Голодомору. Усі ці заходи стали приводом для звернення Мін’юсту РФ у суд з позовом про закриття організації, оскільки у відомстві вважають, що діяльність В.СЕМЕНЕНКА порушує чинне законодавство.

У свою чергу, В.СЕМЕНЕНКО заявив, що українці РФ подадуть у Європейський суд з прав людини скаргу на ліквідацію Федеральної національно-культурної автономії українців Росії.