Київ. 2 грудня. УНІАН. Віце-прем'єр-міністр України Сергій ТІГІПКО вважає, що необхідно запровадити державну реєстрацію квартир до здачі житла в експлуатацію для уникнення подвійних продаж.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН, презентуючи законопроект «Про регулювання містобудівної діяльності».

«Реєстрація квартир для здачі житла – ми практично робимо таке, що робить неможливим «еліта-центри». Тобто люди сьогодні можуть бути спокійні, вкладаючи гроші, і відразу отримуватимуть право на своє житло. Не буде подвійною, потрійною та іншій реєстрації», - сказав С. ТІГІПКО.

Відео дня

У свою чергу голова Української будівельної асоціації (УБА) Лев ПАРЦХАЛАДЗЕ пояснив, що в постанові Кабінету міністрів, яка зараз розробляється і стане доповненням закону про регулювання містобудівної діяльності, планується передбачити попередню державну реєстрацію квартир забудовником до отримання ордера на будівництво об'єкта.

«Перш ніж одержуєш ордер на будівництво, ти показуєш, який об’єм будинку, скільки там квартир, і ці квартири заздалегідь реєструєш. Таким чином, коли покупець купує, він має в реєстратора одержати довідку, що там одна квартира. І в договорі це буде однією зі складових», - зазначив Л.ПАРЦХАЛАДЗЕ.

За його словами, поки ще не вирішено, в якому органі реєструватимуться квартири, можливо, це буде Бюро технічної інвентаризації.

«Самі будівельники зацікавлені, щоб не було таких ситуацій, як з «Еліта-Центр», не було недобросовісних забудовників», - сказав голова УБА.

Л.ПАРЦХАЛАДЗЕ також зазначив, що після того, як у Росії дозволили продавати квартири на первинному ринку тільки після введення об'єктів в експлуатацію, вартість житла зросла на 60%, «адже відразу вартість кредиту додалася, і це теж не вихід із положення».

Як повідомляв УНІАН, 29 листопада ц.р. Кабінет міністрів України схвалив доопрацьований варіант законопроекту «Про регулювання містобудівної діяльності».

Проектом передбачається удосконалення дозвільної системи в будівництві шляхом зменшення кількості дозвільних і узгоджувальних процедур, скорочення часу їх проходження і переліку необхідних документів, впровадження принципів мовчазної згоди, єдиного вікна та організаційної єдності, що дасть змогу адаптувати регуляторну політику України до європейських стандартів, забезпечити сприятливі умови для ведення бізнесу, розвитку будівельної і суміжних галузей.

Крім того, законом вводиться поняття єдиного містобудівного кадастру, до якого буде забезпечено широкий доступ, а також вводиться поняття зонінгу.

Планується, що з ухваленням цього законопроекту кількість дозвільних процедур для інвесторів скоротиться з 90 до 25, з яких інвестор робить тільки 9 кроків, а терміни отримання дозвільної документації – з 400-450 до 60 днів.

У цьому законопроекті міністерство вводить поняття декларативного принципу для початку будівництва і введення об'єктів в експлуатацію. У свою чергу об'єкти пропонується розділити на п'ять категорій, залежно від ступеня складності та небезпеки їх будівництва.