Київ. 1 грудня. УНІАН. За 18 років адміністрування домену UA делеговано понад 500 тис. доменів третього рівня й понад 10 тис. приватних доменів другого рівня.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН адміністратор домену UA Дмитро КОХМАНЮК.

За його словами, домен першого рівня коду країни UA був делегований директором IANA Джонатаном ПОСТЕЛОМ українським інтернет-фахівцям Олегу ВОЛОЩУКУ й Ігорю СВИРИДОВУ в грудні 1992 року. В 1994 році О.ВОЛОЩУК передав свої повноваження Д.КОХМАНЮКУ. Пізніше в Україні було створено неформальне об'єднання UA NCG із метою забезпечення функціонування домену UA.

Відео дня

У 2001 році це об'єднання заснувало в Україні юридичну особу «Хостмастер», до складу засновників якого увійшли Д.КОХМАНЮК й І.СВИРИДОВ, яке займається діяльністю із забезпечення адміністрування.

Як повідомила на прес-конференції директор «Хостмастера» Тетяна ДОЛИНСКА, наразі «Хостмастер» має комерційні договори майже з 200 реєстраторами, які здійснюють делегування доменів користувачам.

За її даними, в жовтні цього року почалася реєстрація кириличних доменів у com.ua і kiev.ua – т.зв. IDN-кириличних доменів, яка проходила в три етапи. На першому етапі кириличні доменні імена IDN у com.ua і kiev.ua могли зареєструвати власники словесних кириличних торгових марок і загальновідомих знаків при пред'явленні відповідних документів (до 17 листопада 2010 року). Всього на цьому етапі було зареєстровано близько 300 IDN-доменів.

На другому етапі (з 19 листопада до 19 грудня 2010 року) IDN делегуються реєстрантам, які виявили бажання зареєструвати IDN на термін, що дорівнює 10 рокам. На цьому етапі пріоритетної реєстрації діють умови й вимоги делегування доменних імен, що існують для доменів .com.ua і .kiev.ua відповідно. На другому етапі, за даними Т.ДОЛИНСЬКОЇ, процес реєстрації IDN-доменів зріс утричі. На сьогодні зареєстровано вже понад 2 тис. кириличних імен.

Третім етапом стане вільна реєстрація IDN. Реєстрація буде доступна всім бажаючим із 21 грудня 2010 року й нічим не відрізнятиметься від реєстрації доменів .com.ua і . kiev.ua відповідно.

Як повідомляв УНІАН, швидке зростання кількості користувачів Інтернет у решті частини світу в останні декілька років змусив Інтернет еволюціонувати, надавши надійну підтримку неангломовних доменних імен.

Домен IDN має дві форми представлення: ім'я записується "звичайними" символами (Unicode), приміром їжачок.pl.ua); ім'я записується ASCII-символами для внутрішнього представлення імені в системі DNS (xn--80alnp8bxf.pl.ua) Ця форма також має назву ACE (ASCII Compatible Encoding).

Ім'я, яке користувач вводить в адресному рядку, автоматично перетвориться браузером у символи, що відповідають кодуванню ASCII і допустимі до використання в звичайній системі DNS. Перетворене доменне ім'я забезпечується спеціальним префіксом "xn--", який показує, що воно складається з символів національних алфавітів.

До стандартного набору символів ([a-z 0-9-]) додаються символи кириличного алфавіту в нижньому регістрі. Український апостроф (як у слові "м'ясо") не застосовується в доменних іменах.

Довідка УНІАН. Товариство з обмеженою відповідальністю «Хостмастер» створено в 2001 році провідними українськими фахівцями у галузі інтернет-технологій - адміністраторами домену першого рівня .UA і публічних доменів другого рівня *.UA. Всі засновники володіють рівними частками в статутному фонді підприємства.

ТОВ «Хостмастер» є спеціалізованим підприємством і веде діяльність єдиного виду - надання послуг із адміністрування й супутнього технічного супроводу домену .UA і публічних доменів у ньому.