Київ. 26 листопада. УНІАН. Представники українських товарних бірж заявляють про монополізацію ринку необробленої деревини з боку нещодавно створеної «Української спеціалізованої товарної біржі».

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН генеральний директор Асоціації «Союз бірж України» Борис БЕРЕНШТЕЙН, Державний комітет лісового господарства України без будь-якого обґрунтування визначив «Українську спеціалізовану товарну біржу» єдиним оператором з продажу необробленої деревини.

У цьому зв'язку Б.БЕРЕНШТЕЙН нагадав, що відповідно до наказу Держкомлісгоспу № 42 від 19 лютого 2007 р., реалізація необробленої деревини повинна проходити через товарні біржі, розташовані в обласних центрах. Таким чином, за його словами, рішення про реалізацію всієї деревини через одну біржу, до того ж зареєстровану у Києві, грубо суперечить даному наказу. Окрім того, за інформацією Б.БЕРЕНШТЕЙНА, «Українська спеціалізована товарна біржа» була зареєстрована 9 листопада 2010 р., чим порушена ще одна вимога наказу № 42 про те, що проводити аукціони з продажу деревини можуть біржі з 5-річним досвідом роботи на ринку.

Відео дня

Гендиректор Асоціації «Союз бірж України» також відзначив, що засновниками даної біржі є маловідомі компанії ТОВ «ВІВ–ТУР» і ТОВ «Укрінвестенергоконсалт», при цьому статутний капітал біржі становить всього 1 тис. грн.

За словами Б.БЕРЕНШТЕЙНА, монополізація ринку необробленої деревини завдасть серйозних втрат, насамперед, місцевим бюджетам, оскільки всі податкові відрахування спрямовуватимуться до Києва у зв'язку з тим, що дана біржа зареєстрована в столиці. До того ж Б.БЕРЕНШТЕЙН висловив сумнів, що діючій лише з 9 листопада цього року біржі вдасться налагодити нормальну реалізацію деревини в усіх українських регіонах.

Директор Української універсальної біржі Ігор КУЧЕРЕНКО також відзначив, що «Українською спеціалізованою товарною біржею» значно збільшено розмір лотів, які виставляються на продаж. Так, якщо раніше розмір середнього лота у грошовому еквіваленті становив до сотні тисяч гривень, то тепер його збільшено до кількох мільйонів. За його словами, збільшення розміру лота, що виставляється, зробить неможливим придбання необробленої деревини представниками малого і середнього бізнесу.

За інформацією Б.БЕРЕНШТЕЙНА, членами Асоціації «Союзу бірж України» з усіх вище перерахованих фактів направлено звернення до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, до Антимонопольного комітету України і Державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва, а також в Генеральну прокуратуру України.