Київ. 25 листопада. УНІАН. У Києві 25-27 листопада пройде другий сезон фестивалю «Дні правильної білоруської музики».

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила директор музичного агентства CAD Євгенія СТРИЖЕВСЬКА.

«У Білорусі є багато правильної музики. Зараз ми не ставили завдання запросити хед-лайнера. Ми поставили завдання презентувати саму білоруську музику, показати, наскільки вона багатостилістична й багатожанрова. Це не тематичні дні. Буде багато різної музики, щоб люди залишилися задоволені загальною картиною», - сказала Є.СТРИЖЕВСЬКА.

Відео дня

За словами генерального продюсера проекту Олега ТИХОНОВА, Київ відвідають кращі колективи, здатні гідно представити живу білоруську музику.

Запрошуючою стороною й партнером фестивалю вже вдруге виступив «Парк Київська Русь». Автор проекту "Парк Київська Русь", президент добродійної організації "Слов'янський фонд" Владимир ЯНЧЕНКО зазначив, що завдяки фестивалю українська й білоруська молодь не залишається байдужою до історії й з цікавістю пізнає культуру братніх народів.

«Київ завжди збирав навколо себе слов'янські народи, створював умови для розповсюдження слов'янської культури в усьому світі. Україна і Білорусь належать до однієї культурної цивілізації, це одна культурна сім'я. Молодь розуміє, що культурна спадщина нас об'єднує, дає позитив душі, робить нас сильнішими духовно. Музика не має меж. Йде взаємопроникнення, колективи вчаться один у одного. Це проникнення культур двох народів, і ще раз - нагадування всім сучасникам, керівникам держав - культура вічна. Коли здійснюватиметься інтеграція культури, інтеграція економіки протікатиме м'якше. А значить, економічно ми теж будемо разом», - вважає В.ЯНЧЕНКО.

При цьому він відзначив важливість музичного фестивалю, підкресливши, що в Києві збереться талановита молодь, «прагнучі люди, які формують завтрашній день, суспільство».

Характеризуючи музичні стилі, представлені в програмі, музикант, винахідник нігілістичного джазу Сергій ПУКСТ свою музику охарактеризував як «істеричну й шизофренічну».

«До такої музики зазвичай глядач буває не готовий, за кожним «поворотом» на нього чекає сюрприз. Думаю, глядач це оцінить. Є бажання йти від очікування. Музику перериватимуть монологи, які нібито розкриватимуть сенс пісень, при цьому його затемнюючи», - пояснив С.ПУКСТ.

Також він додав: «Мені важливо, щоб глядач відчув мене – це вищий ступінь довіри до слухача: повідомляти те, що важливе тобі, а не йому...».

У свою чергу віртуозний білоруський піаніст Костянтин ГОРЯЧИЙ охарактеризував стилістику своєї музики як «нью-стандарт» XX століття у власних аранжуваннях.

«Джазова музика - жанр, що зародився в борделях, зараз вимагає від музиканта інтелектуальної підготовки, певного рівня. Що вийде – дізнаємося», - сказав К.ГОРЯЧИЙ.

Характеризуючи колективи, О.ТИХОНОВ зазначив, що The Apples грають «Бітлз» краще самих «Бітлз». При цьому він повідомив: «Для мене найголовніший день – третій. Вдалося умовити «Этно-трио Троица» підтримати концерт своєю винятковою харизмою. Олег СКРИПКА і «CherryVata» будуть джемити. Це буде перший досвід етнодискорокотеки».

Говорячи про програму фестивалю, організатори повідомили: 25 листопада відбудеться виступ тріо Костянтина ГОРЯЧОГО (Apple Tea), вперше в Україні виступить група «The Apples» і музикант Сергій ПУКСТ.

26 листопада свою творчість представлять колективи «CherryVata», «Нагуаль», «Фляус и Кляинн».

27 листопада публіка познайомиться з творчістю груп «Этно-трио Троица», «Морфе акустик бэнд»,«CherryVata Crew Djs». Спеціальним гостем дня і DJ стане O`SRYPKA (Олег СКРИПКА). Концерти починатимуться о 20.00 у столичному клубі Sullivan Room (вул. Прорізна, 8).

Також у ці дні гості фестивалю зможуть спробувати традиційну білоруську кухню – драпіки й продегустувати національні напої.

Довідка УНІАН. Перший фестиваль «Дні правильної білоруської музики» відбувся в березні 2010 року, збираючи в арт-клубі «44» рекордну кількість глядачів.

Свою «правильну» музику до Києва привозили кабаре бенд «Серебряная Свадьба», Kusudama, Osimira, також виступить «Серебряная Свадьба», Yellow Brick Road і The Toobes.