Київ. 23 листопада. УНІАН. Українська партія звернеться до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, щоб він вжив заходів для проведення виборів до Верховної Ради України 27 березня 2011 року. Про це сказав на прес-конференції в УНІАН голова політради Української партії, голова Українського юридичного товариства Олег БЕРЕЗЮК.

За його словами, “відповідно до статті 77 Конституції України чергові вибори до ВР відбуваються в останню неділю березня четвертого року повноважень ВР”. “Це означає, що 27 березня 2011 року мають бути проведені вибори до ВР і всі інші терміни, про які говориться в ЗМІ, які називають народні депутати, чи деякі члени ЦВК, вони не мають під собою ніякої юридичної підстави”, - додав юрист.

О.БЕРЕЗЮК зазначив, що члени ЦВК вчора не ухвалили рішення щодо оголошення початку виборчої кампанії до ВР. Він наголосив, що члени ЦВК є посадовими особами і “якщо вони не виконують свої посадових обов’язків, то вони мають нести передбачену законом відповідальність аж до кримінальної”. “Тут їх дії можна розцінювати як зловживання владою або як службову недбалість. Якщо буде зірвано процес виборів, то вся відповідальність буде на посадових особах ЦВК, які допустили до цього”, - наголосив він. При цьому юрист підкреслив, що твердження про те, що депутати обиралися на 5 років відповідно до діючої на той час Конституції України, оскільки закон не має зворотної сили, не витримують ніякої критики. Він зазначив, що принцип про те, що закон не має зворотної сили поширюється лише на приватних осіб. За його словами, закон не має зворотної сили лише тоді, коли він погіршує становище особи. Він наголосив, що народний депутат - “це не приватна особа, це публічна особа, тому на нього розповсюджуються принципи, які діють в публічному праві”.

Відео дня

О.БЕРЕЗЮК наголосив, що на даний час зміни до Конституції ще остаточно не ухвалені і “невідомо будуть внесені зміни до Конституції чи не будуть”, оскільки ще має відбутися одне голосування, “а як проголосує ВР ми не знаємо”. За його словами, тому вибори треба проводити 27 березня 2011 року.

Перший заступник голови Центральної ради Української партії, юрист Олег ОЛІЙНИК наголосив, що теза про те, що народних депутатів обирав народ на 5 років, не піддається критиці, оскільки в бюлетені не було жодним чином згадано на скільки років обиралися політичні сили.

О.БЕРЕЗЮК підкреслив, що треба змінювати виборче законодавство. Він повідомив, що підготував проект закону «Про вибори народних депутатів України». За його словами, в ньому пропонується повернутись до мажоритарної системи виборів, “тобто 450 народних депутатів мають обиратися в у одномандатних мажоритарних округах за системою абсолютної більшості - обраним стає кандидат, який набрав більше 50% голосів виборців. А якщо ніхто з кандидатів не набирає необхідної кількості голосів виборців, проводиться другий тур, у якому беруть участь два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів”.

О.БЕРЕЗЮК зазначив, що законопроект не передбачає мінімального числа виборців, які мають взяти участь у голосуванні.

Голова політради Української партії, голова Українського юридичного товариства зазначив, що вони запропонують законопроект Президентові України як суб’єктові законодавчої ініціативи. В той же час не виключає, що його внесе будь-хто із народних депутатів України в порядку законодавчої ініціативи на розгляд ВР.