Київ. 22 листопада. УНІАН. У Києві 23 листопада відкриється другий міжнародний кінофестиваль морських документальних та пригодницьких фільмів і телепрограм «Люди і кораблі».

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив ініціатор фестивалю, голова громадської організації "Всеукраїнська асоціація ветеранів-підводників" Олександр КУЗЬМІН.

За його словами, фестиваль триватиме до 26 листопада. Кінофестиваль проводитиметься за сприяння Державного комітету України у справах ветеранів, Державного комітету телебачення і радіомовлення України та є результатом співпраці з міжнародним кінофестивалем "Море кличе" (Санкт-Петербург).

Відео дня

У фестивалі візьмуть участь кіномитці з 10 країн світу. У програму включено конкурсний перегляд понад 30 кінострічок і телепрограм, проведення майстер-класів провідними кінематографістами-мариністами.

За словами О.КУЗЬМІНА, ідея проведення фестивалю виникла минулого року.

“Фестиваль вдався. І цього року і кількість, і якість фільмів набагато більша”, - наголосив він. Цього року на конкурсі будуть представлені картини з 10 країн, у тому числі США, Росії, Бразилії, Франції, Канади, Німеччини.

Як сказав організатор заход, нинішній фестиваль проходитиме у два етапи: у Києві 23 листопада - 26 листопада та фестивальний показ у населених пунктах, навчальних закладах, музеях України.

Церемонія презентації і відкриття кінофестивалю, а також закриття з демонстрацією фільмів і програм - переможців відбудуться у Київському міському палаці ветеранів (вул. Бастіонна, 11).

Фестивалю є некомерційним і використовує кіно- і відеоматеріали для поліпшення розуміння суспільством історичної, соціальної і культурної значущості морської політики, зважаючи на той факт, що Україна є морською державою.

Проведення фестивалю присвячене 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні та 66-ї річниці звільнення України від фашистських загарбників.

“Мета, що переслідується фестивалем, - сприяння збереженню й увічненню історичної пам'яті поколінь про вклад моряків у перемогу над фашизмом і захист Вітчизни, популяризація історії мореплавання, кораблебудування, ознайомлення широких мас з видатними досягненнями світового і вітчизняного кораблебудування, науки і морської техніки, висвітлення проблем, що незмінно виникають на шляху піонерів і першовідкривачів, прославляння героїки морської служби і ролі флоту, у тому числі військово-морського, в історії розвитку людства і нашої країни, відновлення у пам'яті забутих імен героїв і кораблів, які ціною свого життя і долі рятували людство від фашизму”, - йдеться у прес-релізі фестивалю.