Київ. 17 листопада. УНІАН. Створення приватними інвесторами житлово-будівельних кооперативів (ЖБК), які могли б перебрати на себе функції забудовника й самостійно добудувати проінвестований ними житловий об'єкт, не вирішить проблему добудови.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловив президент ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» Олексій ГОНЧАРУК.

На його думку, створення ЖБК для добудови житлових об'єктів – це не панацея, а один зі шляхів виходу з деяких ситуацій.

Відео дня

«В принципі, об'єднуючись у житлово-будівельний кооператив, інвестори тільки вирішують проблему об'єднання. Кооператив – це юридична особа, на яку можна забрати землю. Але якщо забудовник зацікавлений у тому, щоб об'єкт добудовувався, то й кооператив не потрібен. Інвестори можуть встановити контроль над забудовником, якщо власники бізнесу, які будували цей об'єкт, не проти, й будувати об'єкт від імені самого забудовника, без кооперативу. А якщо кооператив створюється, а забудовник не погоджується, то кооператив дуже довго судитиметься за землю, за об'єкт незавершеного будівництва, поки не посадить директора забудовника або іншим способом не вирішиться ситуація», - вважає О.ГОНЧАРУК.

У свою чергу голова правління Асоціації інвесторів будівництва житлового будинку Валерій БИКОВЕЦЬ зазначив, що інвесторам, які вже вклали кошти в об'єкт, доведеться робити додаткові вкладення. При цьому дешевше купити квартиру на вторинному ринку.

Він вважає, що вирішити ситуацію з добудовою проблемних об'єктів неможливо без активного втручання держави.

«Якщо є шахрайські дії, то повинна бути воля держави у вигляді прокуратури, міліції, суддів, які повинні вирішити конкретні проблеми», - додав В.БИКОВЕЦЬ.