Київ. 12 листопада. УНІАН. В Одесі видатним спортсменам вручать всеукраїнську премію за заслуги і досягнення у сфері спорту «Золотий мангуст».

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив головний редактор і засновник всеукраїнського журналу «Школа виживання «Мангуст» Лерник МУСАЄЛЯН.

21 листопада в одеському концерт-холі «Сади Перемоги» відбудеться друга церемонія вручення премії «Золотий Мангуст» українським спортсменам, тренерам і суддям різних видів єдиноборств.

Відео дня

Премію заснували журнал «Школа виживання «Мангуст» спільно з вінницьким ювелірним домом «Кімберлі».

Директор ювелірного дому «Кімберлі» Ігор ІЛЬЧИШЕН розповів, що статуетка «Золотий Мангуст» виготовлена із срібла 925-ої проби, вкрита золотом 900-ої проби і встановлена на підставці з каменя «зелений змійовик».

За словами засновників премії, церемонія нагородження була задумана з метою визнання кращих спортсменів України, відродження спортивного духу для нових перемог і досягнень.

Л.МУСАЄЛЯН переконаний, що, крім нагород і стипендій, які виплачуються спортсменам державою, вручення такої нагороди – золотої статуетки – це заохочення і величезний стимул для спортсменів, тренерів і меценатів.

За його словами, цього року буде вручено 12 статуеток кращим спортсменам, тренерам і суддям. Імена до церемонії тримаються в таємниці. Як сказав Л.МУСАЄЛЯН, кандидатури вибирає спеціальна колегія на основі пропозицій спортивних федерацій як з олімпійських, так і не олімпійським видів єдиноборств.

Олімпійський чемпіон, народний депутат Ельбрус ТАДЕЄВ високо оцінив ініціативу вручення премій видатним спортсменам. Він відзначив, що сьогодні в країні спорту приділяється велика увага на вищому рівні – президентському. Він вважає, що підтримка спортсменів на всіх рівнях сприятиме розвиткові спорту в Україні в цілому.

Віце-президент Всесвітньої федерації бойового самбо, президент Федерації бойове самбо України Ельхан ВЕЛІЄВ відзначив, що будь-яка нагорода стимулює спортсменів і тренерів до подальшого розвитку і досягнення нових результатів.

З ним погодився суддя міжнародної категорії екстра-класу, заслужений тренер України Олександр КОЛЕНКОВ. За його словами, що більше в Україні буде таких ентузіастів, які заснували цю премію, то кращими будуть досягнення українських спортсменів.

У 2009 році було вручено 11 статуеток «Золотий мангуст» спортсменам і тренерам, зокрема призерам Олімпійських ігор у Пекіні 2008 Тарасу ДАНЬКУ, Андрію СТАДНИКУ, Василю ФЕДОРИШИНУ, Роману ГОНТЮКУ, Армену ВАРДАНЯНУ.

Особливою нагородою – статуеткою «Золотий Мангуст», інкрустованою діамантами, - були нагороджені олімпійський чемпіон 2008 року з боксу – Василь ЛОМАЧЕНКО, президент Федерації бойове самбо України Ельхан ВЕЛІЄВ, заслужений тренер України, срібний призер Олімпійських ігор 1976 року Нельсон ДАВИДЯН, суддя міжнародної категорії екстра-класу, заслужений тренер України Олександр КОЛЕНКОВ, президент Федерації панкратіону України, майстер спорту міжнародного класу, народний депутат України Віктор КОРЖ.