Київ. 11 листопада, УНІАН. 14 листопада в Національному палаці мистецтв “Україна” в Києві пройде заключний концерт Всеукраїнського фестивалю мистецтв “Обіймись, Україно!”.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН автор цього фестивалю, поет-пісняр Олександр КАРПЕНКО, зазначивши, що захід відбудеться за підтримки благодійного фонду “Україна - свята родина”.

За словами О.КАРПЕНКА, перший фестиваль “Обіймись, Україно!”, який збирає людей в їх прагненні “об’єднатися і жити в мирі, дружбі”, відбувся в 2007 році.

Відео дня

О.КАРПЕНКО повідомив, що о 15.30 в палаці “Україна” гості стануть учасниками фольклорної вистави у виконанні аматорських колективів Київської області. Він наголосив, що кульмінацією фестивалю стане концерт, який розпочнеться о 17-й годині. За його словами, виступатимуть на ньому кращі національні художні колективи, зокрема, Національна заслужена капела бандуристів України ім. Г.Майбороди, Національний академічний український народний хор імені Г.Верьовки, Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім. Павла Вірського. Крім того, в концерті братимуть участь народні артисти України Василь ЗІНКЕВИЧ, Володимир ГРИШКО, Іван ПОПОВИЧ, Віктор ШПОРТЬКО, Алла ПОПОВА.

В прес-релізі, який було розповсюджено на прес-конференції, також зазначено, що народний артист України, “народний ром, як його називають друзі”, Леонід САНДУЛЕНКО виконає у супроводі танцю “Україна”, ансамблю танцю ім. П. Вірського та оркестру ансамблю Збройних сил України пісню “Циганська доля”.

О.КАРПЕНКО повідомив, що на сцені виступатиме також талановита молодь. Він наголосив, що фестиваль відбудеться завдяки “меценату, патріоту”, президенту благодійного фонду “Україна - свята родина” Івану МАТІЄШИНУ.

У свою чергу І.МАТІЄШИН наголосив, що метою очолюваного ним фонду є сприяння тому, щоб людям показати “культурні надбання та мистецьке розмаїття всіх національностей, всіх народностей, які проживають в Україні”. За його словами, цей фестиваль має об’єднати людей завдяки пісні, танцю. Він зазначив, що в Україні проживає понад 130 національностей і народностей, до того ж, кожна область України має свій колорит. На його думку, саме мистецтво має консолідувати націю.

Керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. Павла Вірського Мирослав ВАНТУХ подякував І.МАТІЄШИНУ за підтримку фестивалю, наголосивши, що в Україні “надзвичайно мало таких подвижників, які б підтримували культуру і мистецтво”. За його словами, для колективу є честю взяти участь у фестивалі “Обіймись, Україно!”, бо “для кожного громадянина України це дуже важлива акція, бо це є своєрідне виховання”. Він підкреслив, що “наш колектив побував більш ніж у 60 країнах світу”, і всюди у світі люди із захопленням сприймають українське мистецтво.

Учасниця фестивалю, молода співачка Аліна БАШКІНА з Донецька, яка торік стала володаркою Гран-прі фестивалю “Молодь Галичини” і зараз навчається в Київському інституті музики імені Глієра, зазначила, що співатиме на фестивалі пісню грузинською мовою. Учасники прес-конференції підкреслили, що ця дівчина як ніхто інший символізує єдність українців.

А.БАШКІНА наголосила, що для молодих виконавців є дуже важливим спробувати свої сили, зокрема, з такими визначними співаками, як В.ГРИШКО, В.ШПОРТЬКО та відомими колективами. За її словами, “завжди, коли я виступаю чи то в Україні, чи за її межами, для мене є великим здивуванням, що навіть люди, які не знають мови, дуже щиро сприймають українську музику, українську пісню”. Вона наголосила, що мета фестивалю - “об’єднати всі регіони України, представників всіх національностей, щоб кожен глядач розумів не тільки розумом, але й серцем, що він не один, і доля країни не байдужа нікому”.