Київ. 9 листопада. УНІАН. Під час підрахунку голосів на виборах у Київській області відбулись масштабні фальсифікації, заявив голова київського обласного відділення Комітету виборців України Юрій БУТ на прес-коференції в УНІАН.

“У Київській області на етапі зведення результатів з дільничних виборчих комісій відбувалась фальсифікація”, - зауважив експерт і заявив, що може констатувати недемократичність виборів на Київщині.

Ю.БУТ наголосив, що за підсумками моніторингу проведення виборчої кампанії обласне відділення КВУ констатує, що починаючи з самого початку нинішня виборча кампанія кардинально відрізнялася від попередніх. Зокрема, уже перші етапи виборчої кампанії, які почалися з формування територіальних виборчих комісій, показали усі загрози, які містяться у новому законі про місцеві вибори, сказав він.

Відео дня

Саме формування територіальних виборчих комісій обласного, міського та районного рівня Центральною виборчою комісією звело нанівець вплив на цей процес місцевого самоврядування, підпорядкувало суто політичним чинникам та запустило відповідну ланцюгову реакцію такого ж принципу формування сільських, селищних та дільничних виборчих комісій, сказав Ю.БУТ.

В результаті, за його словами, у Київській області територіальні виборчі комісії представляли правлячу політичну силу та за підтримки і під прикриттям діючої влади робили усе, щоб не допустити до виборів політичних конкурентів. “Тобто комісії формувались за політичним принципом”, - зауважив Ю.БУТ.

Також, за його словами, спостерігалися факти масових порушень виборчої агітації, підкупу виборців.

Він висловив думку, що все це робилось з наміром сфальсифікувати вибори. “Але потім, коли подивилися результати соціології, чи з якихось інших причин, відмовились від фальсифікацій, оскільки було зрозуміло, що Партія регіонів і так перемагає”, - наголосив Ю.БУТ.

Він підкреслив, що у день голосування КВУ констатував відсутність фальсифікацій, але, на його переконання, це був передчасний висновок. “Третій етап виборчої кампанії – робота ТВК. Як вони працювали спочатку, при реєстрації кандидатів, так вони почали працювати під час підрахунку голосів”, - наголосив представник КВУ.

За словами Ю.БУТА, територіальні виборчі комісії при підрахунку результатів почали “малювати цифри” так, щоб Партія регіонів мала більшість у радах. Це в основному робилося за рахунок заниження результатів ВО "Свобода" і збільшення результатів Партії регіонів.

Він навів аналіз результатів, що дала ТВК, та отриманих КВУ даних протоколів з “мокрими” печатками по виборах у Київську обласну раду у Білій Церківі, де КВУ виставив спостерігачів майже на кожну дільницю. За словми Ю.БУТА, близько 5 тисяч голосів відібрано у ВР “Свобода” та додано Партії регіонів.

Як зауважив Ю.БУТ, у Василькові ТВК вночі відкрили пакети з бюлетенями виборів мера і депутатів-мажоритарників та “зробили більшість таких бюлетенів недійсними шляхом проставлення додаткових позначок”. “Я бачив ці бюлетені. У мене склалось враження, що люди масово здуріли та почали ставити позначки за усіх кандидатів одночасно”, - наголосив Ю.БУТ.

Він висловив упевненість у тому, що без підтримки київської обласної влади територіальні комісії не посміли б такого робити.

Він нагадав голові Київської облдержадміністрації Анатолію ПРИСЯЖНЮКУ слова, опубліковані у газеті “Київщина регіональна”: “Я буду працювати з будь-яким мером, обраним громадою, і запевняю, що на Київщині ми забезпечимо захист законних прав і свобод громадян”. “Який це захист, ми бачимо. Жодного випадку такого захисту на території Київської області, реакції на звернення я не бачив”, - наголосив Ю.БУТ.