Київ. 2 листопада. УНІАН. Партія регіонів намагатиметься провести вибори до Верховної Ради у 2011 році.

Таку думку висловив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему: «Місцеві вибори. Підсумки. Розвіювання міфів, оцінка результатів, прогноз розвитку ситуації».

“Варіант цей буде розглядатися. Партії регіонів чекати 2012 року, можливо, все ж таки не дуже вигідно, бо невідомо, як буде відбуватися підготовка до Євро-2012, тим більше суміщати виборчу кампанію з проведенням Євро, мабуть, нерозумно було б”, - зауважив О.ГОЛОБУЦЬКИЙ.

Відео дня

Він вважає, що підтвердженням того, що Партія регіонів все ж таки готова йти на вибори у березні наступного року, є і вчорашня заява народного депутата від Партії регіонів, представника Президента у Верховній Раді Юрій МІРОШНИЧЕНКО у вечірньому ефірі ICTV, який наголосив, що поки що немає підстав говорити про парламентські вибори у 2012 році (Як зазначив Ю.МІРОШНИЧЕНКО, "Конституція України передбачає термін повноважень Верховної Ради чотири роки. І якщо не буде внесено змін до Конституції, подобається це нам чи не подобається, ми повинні йти на вибори").

Експерт вважає, що такому рішенню партії влади також сприятиме, серед іншого, і високий результат на місцевих виборах, оскільки, крім 36%, отриманих Партією регіонів за пропорційною системою, на думку О.ГОЛОБУЦЬКОГО, в місцеві ради потрапить дуже багато представників цієї партії, обраних за мажоритарною системою.

“В принципі для Партії регіонів результати дуже непогані, враховуючи, в якій економічній ситуації перебуває сьогодні Україна. Інфляція, тарифи – і партія влади все одно отримує більшість”, - зауважив він.

За словами експерта, місцеві вибори були не тільки праймерізом перед парламентськими виборами, а й перевіркою технологій перед виборами до Верховної Ради.

О.ГОЛОБУЦЬКИЙ зауважив, що переважна більшість політичних сил не переймалась конкретними проблемами регіону, а зосередилася на загально політичних питаннях. “Відбувалась, в принципі, така собі міні-парламентська кампанія на місцевому рівні”, - наголосив він. Тому експерт прогнозує, що народ спокійно сприйме пропозицію влади перейти до мажоритарної системи виборів.

О.ГОЛОБУЦЬКИЙ вважає, що місцеві вибори дають можливість зрозуміти, за яким сценарієм відбуватимуться парламентські вибори. “Дуже коротка кампанія, це величезний плюс для партії влади, і величезний мінус для опозиції. Це - принцип формування комісій (як на місцевих виборах – УНІАН), і це практична неможливість оскарження результатів у судах”, - зауважив він

У свою чергу директор АМС Віталій БАЛА наголосив, що ці вибори вкотре підтвердили необхідність ухвалення Виборчого кодексу. На думку експерта, прийшов час прислухатись до пропозицій європейської спільноти щодо допомоги у підготовці такого кодексу. “Треба зробити цей Виборчий кодекс для того, щоб закон не підлаштовувався під певну політичну силу”, - наголосив він.

Говорячи про те, як може змінитись парламент, якщо вибори відбудуться у 2011 році, О.ГОЛОБУЦЬКИЙ висловив думку, що Партія регіонів може отримати мінімум 200 мандатів, а якщо буде запроваджена мажоритарна або змішана система виборів, то, можливо, й більше. Як вважає експерт, до наступного парламенту потрапить і “Сильна Україна”, з якою Партія регіонів, можливо, створюватиме більшість. “Я думаю, цих партій буде достатньо, щоб сформувати більшість”, - зауважив О.ГОЛОБУЦЬКИЙ, не виключивши, що за умови мажоритарної системи Партія регіонів самостійно зможе здобути більшість у парламенті.